Beste inductie pannensets

Waar koken op gas ruimte maakt voor elektrisch koken, maken de pannen geschikt voor het gasfornuis ruimte voor inductie pannen. Ben je overgestapt op inductie en heb je een nieuwe inductie pannenset nodig? Of ben je gewoon toe aan vervanging van de huidige inductie pannenset? Wij zetten de beschikbare pannensetjes voor je op een rij. De prijs en aanbod is variabel en we helpen je op weg welke modellen geschikt zijn voor welke situatie en waar je het beste op kunt letten bij de aanschaf van een inductie pannenset. Je wilt er tenslotte zo lang mogelijk mee koken, en zo veel mogelijk plezier van hebben. Daarom helpen wij je graag mee met het kiezen voor de geschikte inductie pannenset!

De beste inductie pannensets van 2023

We hebben op basis van specificaties, prijs en reviews een selectie gemaakt van de beste pannensets. Dit hebben we opgesplitst in twee secties: de koekenpannen en de kookpannen. Er is rekening gehouden met de bouwkwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en de prijs. De duurste pannen zijn niet altijd beter, de prijs-kwaliteit verhouding is tenslotte doorslaggevend.

Welke pannensets zijn geschikt voor inductie?

De pannen geschikt voor inductie zijn pannen met een bodem met een magnetisch veld. Op die manier wordt de energie omgezet in warmte, en kan het eten bakken en/of koken. Een pan zonder magnetisch veld kan dus niet warm worden op een inductie kookplaat. Erg onhandig. Daarbij heb je ook oude pannen met een magnetisch veld, welke eerder gebruikt zijn op een gasfornuis. Deze kun je in zekere zin wel gebruiken op de inductie kookplaat. Echter is de onderkant van een gebruikte pan vrijwel altijd vervormd en dus niet meer geheel plat. Hierdoor zal er energie verloren gaan. De kans op gelijkmatige en efficiënte verwarming van het eten is hiermee veel minder groot. Daarnaast heb je meer energie nodig om het eten tot dezelfde hoogte te verwarmen. Investeren in een geschikte inductie pannenset is dus energievriendelijk en wel zo gemakkelijk om het eten gelijkmatig en efficiënt te verwarmen.

Waar let je op bij de keuze voor een inductie pannenset?

Bij de aanschaf van een pannenset is het handig om op een aantal dingen te letten. Zo zorg je voor een goede vergelijking van de beschikbare pannensets. Dat je op het type pan en de grootte van de pannen let is logisch, deze praktische overweging heeft iedereen. Echter zijn er meer dingen om op te letten, wij zetten de twee belangrijkste voor je op een rij.

Bouwkwaliteit van de pannenset

Dit zegt iets over de levensduur van de pan. Hoe beter de bouwkwaliteit, hoe groter de kans dat de pannenset langer mee gaat. De bouwkwaliteit van een pannenset wordt bepaald door het materiaal van de basis van de pan (gietzijer en koper slijt is duurzamer), het type baklaag (gietijzer, rvs of plaatstaal is duurzamer), het materiaal van het handvat (rvs is het meest duurzaam) en de koude greep (kans op schade is kleiner).

Materiaal van de pan

Dit is een onderdeel van de bouwkwaliteit, maar is op zichzelf ook iets om aandacht aan te schenken. De drie meest gebruikte materialen zijn RVS, gietijzer en aluminium. Aluminium is op zichzelf niet geschikt voor inductie, omdat het niet magnetisch is. Vaak is er dan metaal of gietijzer in de bodem verwerkt om dit toch mogelijk te maken. Aluminium is niet erg duurzaam, erg licht en dus gevoelig voor vibraties (zeker met een lichte deksel), maar is wel goedkoper. Gietijzer is wel duurzaam, kan tegen een stootje, is zwaar en dus niet gevoelig voor vibraties en is tenslotte erg efficiënt in het afgeven van warmte aan het eten en dus zeer geschikt voor kookliefhebbers. RVS is ook duurzaam, hoewel het minder duurzaam is dan gietijzer. RVS is ook veel gebruikt en vaak duurder dan aluminium, maar goedkoper dan gietijzer.

Gebruiksgemak

Heeft de pan een afgietsysteem, een literaanduiding of een thermo spot? Een afgietsysteem voorkomt geklungel en gemors in de keuken, een literaanduiding maakt het maken van soepen een stuk makkelijker en een thermo spot bevindt zich in het midden van de pan om aan te geven wanneer de pan op de juiste temperatuur is. Niet noodzakelijk maar wel zo handig. Naast deze ‘extra handigheidjes’, wordt het gebruikersgemak ook bepaald door de deksel en de handvatten. Een koud handvat voorkomt dat je per ongelijk je hand brand en aan de gang moet met handdoeken en pannenlappen. Een deksel van glas zorgt ervoor dat je kunt zien wat er in de pan gebeurd, ook erg handig. Echter is het bij een deksel vooral handig dat deze zwaar is, en nier door vibratie teveel trilt of bij veel stoom van de pan los komt, en dus voor minder efficiënt koken zorgt.

De afmetingen van de pannen

Kies je voor een pannenset, dan heb je al snel te maken met een variatie aan afmetingen. Wel zo handig, zeker wanneer je een groter gezin hebt of van plan bent om met meerdere pannen tegelijk te koken. Toch is het handig om de vuistregels te weten, zodat je zeker weet dat de afmeting die je verwacht nodig te hebben ook daadwerkelijk in de pannenset zit.

Voor een koekenpan is een diameter van 24 centimeter geschikt voor 1 à 2 personen en een diameter van 28 centimeter voor 3 à 4 personen. Een kookpan van 2 tot 3 liter is voldoende groot voor 1 à 2 personen, terwijl je voor 3 à 4 personen al snel een 4 tot 6 liter kookpan nodig hebt. Ben je van plan om grote hoeveelheden soep te maken, dan kan het handig zijn een grote soeppan te hebben. Deze zit niet altijd in een pannenset inbegrepen en moet soms los erbij gekocht worden.

Verschillende soorten inductie pannen

Elke pan die je je kunt bedenken is ook beschikbaar en geschikt voor inductie, denk aan een kookpan, grote soeppan, steelpan, koekenpan, wokpan, hapjespan, grillpan, pannenkoekenpan en zelfs een speciale poffertjespan. Daarbij kun je ook een stoominzet kopen zodat je de kookpan naast koken ook kunt gebruiken om te stomen. Let bij aanschaf van de pan wel op dat deze ook echt geschikt is voor inductie! Een pan die geschikt is voor inductie is ook voor iedere andere manier van koken geschikt (zoals gas en keramisch). Inductiepannen zijn los en in een pannenset verkrijgbaar. Een pannenset kan voordeliger zijn dan de losse aanschaf van pannen.

Daarbij kun je door het gebruik van verschillende accessoires meer met de inductiekookplaat dan je zou denken. Zo tover je de kookplaat in een handomdraai om tot een alleskunner, geschikt voor vrijwel elke keuken. Denk bijvoorbeeld aan een grillplaat, een teppanyaki-plaat, een braadslede. Deze losse onderdelen worden dan op een flexibele kookzone geplaatst. Deze flexibele zone past zich aan aan de grootte van de accessoire. Hierdoor weet je zeker dat de gehele plaat of braadslede gelijkmatig verwarmt wordt. Je haalt de accessoires er gemakkelijk weer af kunnen, waardoor je de plaat en accessoires gemakkelijk kunt schoonmaken en de plaat weer kunt gebruiken voor het verwarmen van pannen.

Pannenset inductie

Pannenset inductie

Koekenpan inductie

Koekenpan inductie

Wokpan inductie

Wokpan inductie

Gietijzeren pan inductie

Gietijzeren pan inductie

Hapjespan inductie

Hapjespan inductie

Braadpan inductie

Braadpan inductie

Kookpan inductie

Kookpan inductie

Grillpan inductie

Grillpan inductie

Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 inductie kookplaten
Bekijk de top 10 inductiekookplaten
Bekijk top 10 inductiekookplaten