Inductiekookplaat-info.nl

Inductie of keramisch koken

Inductie kookplaten zijn efficiënter, sneller en veiliger dan keramische kookplaten. Echter, inductie kookplaten zijn duurder en niet alle soorten kookgerei zijn geschikt voor gebruik op een inductie kookplaat. Of een inductie kookplaat of keramische kookplaat beter is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en behoeften.
Picture of Yannick
Yannick

Inductie expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een keramische kookplaat verwarmt een pan via de elektrische gloeispiraal onder het glas.
  • Een inductie kookplaat verwarmt een pan met behulp van magnetische velden.
  • Een inductie kookplaat is veiliger, sneller en efficiënter dan een keramische kookplaat.

Moet ik koken op een inductie of keramische plaat?

Een vraag die vaak op internet voorbij komt betreft de verschillen tussen keramische en inductiekookplaten, en of inductie een waardevolle extra kostenpost is. Daarom hebben we de twee technologieën vergeleken om het voor jou gemakkelijker te maken om te kiezen.

Een keramische kookplaat werkt door een stroom door opgerolde elementen onder het oppervlak van gehard glas te sturen – de bedieningsknoppen passen de hoeveelheid stroom aan die door de elementen wordt geleid, en op zijn beurt dus de gegenereerde warmte. De warmte wordt door het glasoppervlak naar de pan uitgestraald en zo wordt de pan verwarmd.

Een inductiekookplaat maakt gebruik van krachtige elektromagneten onder het kookplaatoppervlak om de moleculen van de pan te verplaatsen, waardoor warmte wordt opgewekt die direct en gelijk uit de pan in het voedsel komt, een voordeel is dat het oppervlak van de kookplaat nooit echt heet wordt. De inductiezone kan alleen worden geactiveerd als er een pan op wordt geplaatst en wordt ook meteen weer uitgeschakeld wanneer de pan wordt verwijderd.

Inductie kookplaatKeramische kookplaat
Pannen met een ferro-metalen basis (gietijzer of staal)Elke pan is te gebruiken
Magnetisch veld verwarmt de pan directStroom verwarmd het kookoppervlak en zo indirect de pannen
Kookoppervlak wordt niet heetKookoppervlak wordt heet
Automatische uitschakelfunctieVaak geen automatische uitschakelfunctie
Geen warmte verloren aan omgevingWel warmte verloren aan omgeving
Warmte is goed controleerbaarWarmte reageert minder snel
Hitte is gelijkmatig verdeeld over de panHitte is minder gelijkmatig verdeeld over de pan
Sneller koken (helemaal met de boost-functie)Warmte komt minder snel op gang
Makkelijker in onderhoud (plaat gloeit niet na)Wachten met schoonmaken tot plaat afgekoeld is
Duurder in aanschafGoedkoper in aanschaf
Goedkoper in gebruikDuurder in gebruik

Inductie of keramisch koken veiligheid

Door de methode die de inductiekookplaat gebruikt om voedsel te verwarmen en het ontbreken van restwarmte op het oppervlak van de kookplaat nadat de pan is verwijderd, is een inductiekookplaat veel veiliger dan keramische technologie. Een keramische kookplaat blijft nog een tijdje warm nadat de zone is uitgeschakeld. Bovendien bieden de meeste inductiekookplaten en keramische kookplaten een automatische uitschakelfunctie die de kookplaat in het geval van oververhitting zal uitschakelen en zelfs een kinderslot om activering door nieuwsgierige vingers te voorkomen.

Vergelijking van het gebruiksgemak

Een inductiekookplaat is beter controleerbaar en reageert sneller dan een keramische kookplaat, dankzij de manier waarop de technologie de pan verwarmt – een onmiddellijke vermindering van de stroom die door de magneet gaat, levert een onmiddellijke vermindering van de warmte op. De hitte is gelijkmatig verdeeld, wat heel handig is als je een delicate saus suddert. Keramiek heeft enige tijd nodig voordat het stralingselement afkoelt of opwarmt en het kan dus zijn dat een saus langer door suddert dan de bedoeling is, of de plaat doet er langer over om op hoge temperatuur te komen. Dit is dus een voordeel voor de snelle kok waarbij het eten zo min mogelijk moeite en tijd moet kosten, maar ook voor de uitgebreide kok waar verfijnd eten met zorg bereid moet worden.

Inductie heeft ook de voorsprong op het gebied van snelheid. Het duurt minder dan de helft van de tijd om een ​​liter water te koken met behulp van een inductiekookplaat dan op het equivalente keramische model. Met de boost-functies kunt u de kracht maximaliseren om de warmte sneller op gang te krijgen wanneer dat nodig is.

Qua schoonmaak is de inductiekookplaat ook veel makkelijk dan de keramische kookplaat. Niet alleen omdat deze snel afgekoeld is en dus meteen schoongemaakt kan worden, in tegenstelling tot een keramische kookplaat die lang blijft doorgloeien, maar ook omdat het eten bij overstromen/spetteren op een lauwwarme of koude plaat terecht komt en niet op een hete plaat. Hierdoor zal het eten niet direct aankoeken, wat het schoonmaken makkelijker maakt en minder snel schade aan de plaat toebrengt.

Samenvatting keramisch of inductie

Een inductie kookplaat heeft de voorsprong op keramische kookplaat in termen van veiligheid, snelheid en reactievermogen. Het is ook aanzienlijk efficiënter. Een inductie kookplaat kosten in het algemeen meer dan hun elektrische equivalent, maar de energiebesparingen zouden het inductiekooktoestel in het algemeen in korte tijd zichzelf terugbetalen. Een inductie kookplaat vereist ook een iets grotere elektrische voeding dan een keramische kookplaat, dus dat is ook de moeite waard om in gedachten te houden – het kan zijn dat je keuken mogelijk niet de vereiste elektrische voeding bevat, dus dit is zeker iets om rekening mee te houden.

Een algemene misvatting over inductie is de noodzaak van gespecialiseerde pannen – dit is niet noodzakelijk. De enige vereiste is dat de pannen een ferro-metalen basis hebben – massief gietijzer of stalen inzetstuk – om de magnetische stroom over te dragen. Deze zijn beschikbaar voor alle prijsniveaus en dit hoeft dus zeker geen dure investering te zijn.

Als je houdt van het gemak van een keramische kookplaat, maar op zoek bent naar meer kracht en controle (en veiligheid bij jonge kinderen), dan is het zeker de moeite waard om een inductie kookplaat aan te schaffen.