Beste inductie braadpan

Een braadpan is onmisbaar is de keuken van een echte kookliefhebber: een goed stuk dichtgeschroeid vlees, een romige risotto of een chili con carne, een braadpan is erg veelzijdig. De pan maakt het mogelijk om eten dicht te schroeien, waardoor de sappen en smaken bewaard blijven, maar tegelijkertijd ook om eten te sudderen in vocht. Door de hoge opstaande randen kunnen er grotere porties is en is het eten makkelijk om te scheppen. Een braadpan is voor iedereen bruikbaar. Ben je op zoek naar een nieuwe braadpan maar weet je niet welke je moet kopen? We zetten voor je op een rij waar je op moet letten bij de aanschaf van een braadpan, en waarom de ene braadpan wel en de andere niet geschikt is voor een inductie kookplaat.

De beste inductie braadpan van 2023

De beste braadpan voor inductie wordt gekozen op basis van de beste prijs-kwaliteit verhouding. De kwaliteit wordt gemeten aan de hand van de volgende onderdelen: duurzaam materiaal, vaatwasbestig en koudgrepen. Hoe duurzamer, hoe beter de kwaliteit. De kwaliteit wordt afgezet tegen de prijs en zo vinden we de beste braadpan voor inductie!

Waarom een inductie braadpan?

Een braadpan voor een inductie kookplaat dient net als andere inductie pannen aan een voorwaarde te voldoen: er moet magnetische geleiding mogelijk zijn in de bodem van de pan. Anders kan het magnetische veld niet omgezet worden in warmte, en zal er niks gebeuren met het eten in de pan. Een pan heeft een ferromagnetische bodem wanneer er staal of ijzer in de pan zit. Echter kunnen pannen van aluminium ook op een inductie kookplaat wanneer er staal in de bodem verwerkt zit. Het is dus belangrijk om hier goed naar te kijken (of op te filteren) bij de zoektocht naar een inductie braadpan.

Ligt er nog een oude braadpan in je keuken? En is deze pan op het gasfornuis gebruikt? Dan is deze in principe niet meer geschikt voor een inductie kookplaat. Een inductie kookplaat heeft een vlak oppervlak, in tegenstelling tot een gasfornuis. Op een gasfornuis vervormt de onderkant van de pan, waardoor deze niet meer waterpas is. Hier merk je tijdens het koken echter niks van, want de warmte komt toch wel aan bij het eten. Op een inductie kookplaat is dit anders: een ongelijke bodem leidt tot een ongelijke verdeling van de warmte. Ook komt niet het volledige magnetische veld goed in de bodem van de pan terecht, waardoor er energie verloren gaat tijdens het koken. Om de voordelen ‘snel en efficiënt koken’ en ‘milieuvriendelijk koken’ van een inductie kookplaat te waarborgen is het dus nodig om een inductie braadpan te kopen.

Welke inductie braadpan is geschikt?

Welke braadpan voor jou geschikt is hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Misschien heb je een idee wat je wilt, maar misschien ook helemaal niet. Elke braadpan doet in principe hetzelfde, maar toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten bij de aankoop. Wij zetten die voor je op een rij.

Let daarnaast ook op de afmeting van de pan. Deze is weergegeven in diameter, maar vaak ook in liter. Een huishouden van 1-2 personen heeft voldoende aan een inductie braadpan met een diameter van 20 centimeter. Heb je een groter huishouden, dan is een braadpan van 24 centimeter of meer aan te raden. Maak je graag grote porties dan is het handig om een braadpan van 28 centimeter of meer te hebben. Let wel op de afmeting van de kookzones op de inductie kookplaat. Enkele kookplaten hebben geen grote kookzones, een grotere pan heeft dan geen meerwaarde.

Materiaal

Het materiaal van de braadpan: gietijzer, koper, plaatstaal en RVS zijn veel zuiniger dan aluminium en dus aan te raden wanneer je wilt dat de pan langer mee gaat.

Wassen

Kan de pan na gebruik in de vaatwasser?

Oven

Kan de pan in de oven?

Koudgrepen

Beschikt de pan over koudgrepen?

Thermometer

Heeft de braadpan een thermometer?

Verschillende soorten inductie pannen

Elke pan die je je kunt bedenken is ook beschikbaar en geschikt voor inductie, denk aan een kookpan, grote soeppan, steelpan, koekenpan, wokpan, hapjespan, grillpan, pannenkoekenpan en zelfs een speciale poffertjespan. Daarbij kun je ook een stoominzet kopen zodat je de kookpan naast koken ook kunt gebruiken om te stomen. Let bij aanschaf van de pan wel op dat deze ook echt geschikt is voor inductie! Een pan die geschikt is voor inductie is ook voor iedere andere manier van koken geschikt (zoals gas en keramisch). Inductiepannen zijn los en in een pannenset verkrijgbaar. Een pannenset kan voordeliger zijn dan de losse aanschaf van pannen.

Daarbij kun je door het gebruik van verschillende accessoires meer met de inductiekookplaat dan je zou denken. Zo tover je de kookplaat in een handomdraai om tot een alleskunner, geschikt voor vrijwel elke keuken. Denk bijvoorbeeld aan een grillplaat, een teppanyaki-plaat, een braadslede. Deze losse onderdelen worden dan op een flexibele kookzone geplaatst. Deze flexibele zone past zich aan aan de grootte van de accessoire. Hierdoor weet je zeker dat de gehele plaat of braadslede gelijkmatig verwarmt wordt. Je haalt de accessoires er gemakkelijk weer af kunnen, waardoor je de plaat en accessoires gemakkelijk kunt schoonmaken en de plaat weer kunt gebruiken voor het verwarmen van pannen.

Pannenset inductie

Pannenset inductie

Koekenpan inductie

Koekenpan inductie

Wokpan inductie

Wokpan inductie

Gietijzeren pan inductie

Gietijzeren pan inductie

Hapjespan inductie

Hapjespan inductie

Braadpan inductie

Braadpan inductie

Kookpan inductie

Kookpan inductie

Grillpan inductie

Grillpan inductie

Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 inductie kookplaten
Bekijk de top 10 inductiekookplaten
Bekijk top 10 inductiekookplaten