Beste inductie wokpan

Een bord Nasi, een goed stuk vlees of een bord vol met wokgroenten? Inmiddels is de pan niet alleen meer onder de Aziaten een geliefde pan, maar ook in andere keukens kan de pan goed van pas komen. Daarbij is de pan vaak geschikt om grote porties in te maken, wel zo handig! Een wokpan is veelzijdiger dan de naam voordoet. Het voordeel van een wokpan is dat het eten snel dichtschroeit en hierdoor de smaken en sappen bewaard blijven. Het eten wordt er niet alleen knapperig van, maar het is ook een gezonde manier van koken! Behalve de veelzijdigheid van de pan zelf, zijn er wokpannen in vele soorten en maten. Hoe kies je de juiste wokpan in een groot aanbod? Een wokpan kiezen is geen hogere wiskunde, maar er zijn een aantal dingen waar je wel rekening mee moet houden om een miskoop te voorkomen. We zetten ze overzichtelijk voor je op een rij.

De beste inductie wokpan van 2023

We kiezen de beste inductie wokpan uit op basis van de beste prijs-kwaliteit verhouding. Hiervoor kijken we naar de duurzaamheid van het gebruikte materiaal van de inductie wokpan, maar ook de verschillende opties: of de pan vaatwasserbestendig is, het hebben van koudgrepen en een an anti-aanbaklaag.  Door de kwaliteit en de prijs tegen elkaar af te zetten kunnen we de beste inductie wokpan aan je tonen!

Waarom een inductie wokpan?

Wil je een wokpan kopen, dan is het ten eerste van belang om te weten voor welke warmtebron de wokpan gebruikt gaat worden. Een wokpan voor een inductie kookplaat moet namelijk aan meer eisen voldoen dan een pan voor het gasfornuis. Op het gasfornuis kan iedere pan gebruikt worden. bij een inductie kookplaat moet de pan het magnetisch veld kunnen geleiden om warmte af te geven aan het eten. De bodem moet dus staal bevatten. Daarnaast is een dikke bodem beter geschikt om de warmte evenredig te verdelen. Een pan met een aluminium bodem zal niet werken op een inductie kookplaat, daarvoor heb je echt een inductie wokpan nodig.

Heb je nog oude pannen liggen en zijn deze gebruikt op het gasfornuis? Dan is de bodem van de pan vrijwel zeker vervormd. Door het gasfornuis is de bodem niet meer waterpas. Op het gasfornuis is dit geen probleem, maar op de inductie kookplaat kan de magnetische bodem zijn werk onvoldoende goed doen. Dit leidt tot het inefficiënt en ongelijkmatig verwarmen van het eten. Niet alleen onhandig, maar ook niet gunstig voor de energierekening. In dat geval is het handig om een inductie wokpan te kopen.

Een wokpan of wadjan?

Kies je voor een wokpan of een wadjan? Deze keuze is lastig te maken als je het verschil niet goed weet. Daarom zetten we kort voor je op een rij wat de verschillen zijn. Wel belangrijk om te weten: deze verschillen zijn van oudsher zo gevormd. Beide pannen zijn geschikt voor snelle en langer durende gerechten. Echter zal een wadjan er iets langer over doen om warm te worden als deze van gietijzer is. Welke keuze je maakt hangt natuurlijk af van je eigen voorkeur.

Wokpan

Beschikt over één lange steel

Wordt met name gebruikt voor snellere gerechten zoals het roerbakken van groenten en vlees/vis

Oorsprong in China, gemaakt van staal

Wadjan

Beschikt over twee handgrepen

Wordt met name gebruikt voor gerechten met een langere bereidingstijd zoals stoofgerechten

Oorsprong in Indonesië, gemaakt van gietijzer

Welke inductie wokpan is geschikt?

Wil je een inductie wokpan kopen maar weet je niet welke voor jou het meest geschikt is? We helpen je graag op weg en zetten de belangrijkste overwegingen op een rij. Je kunt zelf kiezen of deze wel of niet van belang zijn voor jou ideale wokpan. Je wilt tenslotte een wokpan kopen waar je heel wat jaren lekkere gerechten mee kunt maken!

Materiaal

Het materiaal van de wokpan: hoe duurzamer hoe beter. Hierbij zijn gietijzer, staal en RVS duurzamer dan aluminium.  

Wassen

Is de wokpan vaatwasserbestendig?

Bakken

Heeft de wokpan een anti-aanbaklaag?

Handvat

Beschikt de wokpan over koudgrepen?

Verschillende soorten inductie pannen

Elke pan die je je kunt bedenken is ook beschikbaar en geschikt voor inductie, denk aan een kookpan, grote soeppan, steelpan, koekenpan, wokpan, hapjespan, grillpan, pannenkoekenpan en zelfs een speciale poffertjespan. Daarbij kun je ook een stoominzet kopen zodat je de kookpan naast koken ook kunt gebruiken om te stomen. Let bij aanschaf van de pan wel op dat deze ook echt geschikt is voor inductie! Een pan die geschikt is voor inductie is ook voor iedere andere manier van koken geschikt (zoals gas en keramisch). Inductiepannen zijn los en in een pannenset verkrijgbaar. Een pannenset kan voordeliger zijn dan de losse aanschaf van pannen.

Daarbij kun je door het gebruik van verschillende accessoires meer met de inductiekookplaat dan je zou denken. Zo tover je de kookplaat in een handomdraai om tot een alleskunner, geschikt voor vrijwel elke keuken. Denk bijvoorbeeld aan een grillplaat, een teppanyaki-plaat, een braadslede. Deze losse onderdelen worden dan op een flexibele kookzone geplaatst. Deze flexibele zone past zich aan aan de grootte van de accessoire. Hierdoor weet je zeker dat de gehele plaat of braadslede gelijkmatig verwarmt wordt. Je haalt de accessoires er gemakkelijk weer af kunnen, waardoor je de plaat en accessoires gemakkelijk kunt schoonmaken en de plaat weer kunt gebruiken voor het verwarmen van pannen.

Pannenset inductie

Pannenset inductie

Koekenpan inductie

Koekenpan inductie

Wokpan inductie

Wokpan inductie

Gietijzeren pan inductie

Gietijzeren pan inductie

Hapjespan inductie

Hapjespan inductie

Braadpan inductie

Braadpan inductie

Kookpan inductie

Kookpan inductie

Grillpan inductie

Grillpan inductie

Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 inductie kookplaten
Bekijk de top 10 inductiekookplaten
Bekijk top 10 inductiekookplaten