Vind de beste inductie pannen

Prijsvergelijking en prijsinformatie van jouw nieuwe inductie pannen

Beste inductie pannen kopen?

Voor een inductiekookplaat kun je niet zomaar elke pan gebruiken. Je hebt inductie pannen waarvan de bodem geschikt is om door inductie verhit te worden. Inductie pannen die niet speciaal voor inductie ontworpen zijn kunnen ook gebruikt worden, mits ze een magnetisch gevoelige en geleidende bodem bevatten om het magnetische veld om te zetten in warmte. Het is dan wel belangrijk dat deze pannen niet al gebruikt zijn op een gasfornuis, hierdoor raken de pannen vervormt en zal er warmte verloren gaan. Het kopen van nieuwe inductie pannen bij de aanschaf van een inductie kookplaat is dan ook essentieel.

Wehkamp

Klik op de knop hiernaast en bekijk het assortiment van Wehkamp.

Coolblue

Klik op de knop hiernaast en bekijk het assortiment van Coolblue.

Verschillende soorten inductie pannen

Door het gebruik van verschillende accessoires kun je meer met de inductiekookplaat dan je zou denken. Zo tover je de kookplaat in een handomdraai om tot een alleskunner, geschikt voor vrijwel elke keuken. Zo is er een grillplaat, een teppanyaki-plaat en een braadslede. Deze losse onderdelen worden dan op een flexibele kookzone geplaatst, welke zich aanpast aan de grootte van de accessoire waardoor je zeker weet dat de gehele plaat of braadslede gelijkmatig verwarmt wordt. Doordat de accessoires er ook weer af kunnen, is het makkelijk schoonmaken van de onderdelen en kan dit gedeelte van de inductiekookplaat ook gebruikt worden voor pannen. De grillplaat maakt het makkelijk om binnen een perfecte spies of een perfect stuk steak te grillen. Naast vlees kun je natuurlijk ook vis en groenten grillen. Nog een plaat die je tijdelijk op de inductiekookplaat kunt zetten is de teppanyaki-plaat. Deze plaat is gemaakt van ijzer en wordt erg heet, wat zorgt voor heerlijk gebakken (yaki) vlees, vis of groenten. Er zijn daarnaast ook speciale braadsledes verkrijgbaar welke werken op inductieplaten. Met een stoominzet kun je in een handomdraai gezonde gerechten stomen.

Hoe werkt inductie koken?

De werking van koken op een inductie fornuis is voor velen nog onbekend en lijkt een mysterie. Want hoe kan een kookplaat zo snel afkoelen en hecht er geen vuil aan het glas? Eigenlijk is de techniek erachter best eenvoudig en logisch te verklaren! We gaan je de werking van een inductie kookplaat hieronder per afzonderlijke stap uitleggen…

hoe werkt inductie koken

1 Stopcontact aansluiting

Er zijn verschillende soorten manieren om je inductie kookplaat aan te sluiten. Je hebt de eenvoudige stopcontact aansluiting, maar ook verschillende fase aansluitingen. Kijk goed bij aanschaf welke aansluit methode bij de inductie kookplaat geleverd wordt.

2 Elektrische spoelen

Er zitten elektrische spoelen in een inductie kookplaat. Deze spoelen genereren een magnetisch veld onder de pan. Door de bodem van de pan gaat vervolgens een stroom lopen die omgezet wordt in hitte door de weerstand die zich in de pan bevindt.

3 Glazen kookplaat

De meeste inductie kookplaten zijn voorzien van een keramische glasplaat die hittebestendig is en waar vuil zich niet aan hecht. Waardoor hij makkelijk schoon te maken is. Na verwijdering van de pan koelt de plaat direct af. Dit maakt indicutie koken zo veilig.

4 Geschikte pannen

Om te kunnen koken op een inductie fornuis zijn er (meestal) andere pannen nodig. In deze pannen moet een magentiseerbaar meteriaal verwerkt zitten. Bekijk de beste inductie pannen welke door ons zijn getest.

Informatie en tips

Tefal Ingenio Pannenset L20099 5-delig + Handgreep

Koken op inductiekookplaat ongezond

Wilde verhalen doen de ronde over de gevaren van elektromagnetische golven die gebruik worden bij het koken op inductie. Dit zou schadelijk zijn voor de gezondheid, het eten aantasten en hiermee dus minder gezond zijn dan koken op gas. Echter is dit een fabel en is hier niets van waar. We leggen je haarfijn uit hoe het wel zit, zodat je met een gerust hart een weloverwogen beslissing kunt maken voor het aanschaffen van een inductie kookplaat. Een inductiekookplaat bestaat uit een verwarmingselement op basis van elektromagnetische energie. Een pan welke op de kookplaat komt, creëert een elektrische wisselstroom tussen de bodem van de pan en de kookplaat. Op deze manier wordt de warmte direct op de pan overgebracht en niet op de omgeving. Dit maakt het koken veiliger, omdat de kans op aanbraden minder groot is.Een ander groot voordeel is dat de pan eerder verhit wordt, omdat de warmte direct aan de pan geleverd wordt en niet ook aan de omgeving. Het koken gaat dus sneller en efficiënter. Dit is gunstig voor de voedingswaarden ...
Meer informatie
installatie inductie kookplaat

Waarom moet je een inductie kookplaat online kopen?

Een inductiekookplaat online aanschaffen is vaak voordelig, met name omdat er meer opties zijn dan dat er in een winkel tentoongesteld staan. Online is er veel variatie in het aanbod inductie kookplaten. Als je weet welke maat geschikt is voor jou keuken, dan kun je je uitleven op de soort plaat, het aantal pitten, de functies en de look. Online vind je mooie overzichten van de verschillende maten en kun je sorteren om bepaalde functies of de hoeveelheid pitten, om de selectie overzichtelijker en makkelijk te maken. De specificaties van een inductie kookplaat goed doorlopen, voordat je deze koopt, is wel zo handig. Verkopende partijen geven duidelijk aan welke functies de kookplaat wel of niet bevat en wat het energielabel is.Het online kopen van een inductie kookplaat, heeft in tegenstelling tot het aanschaffen van een kookplaat bij de keukenboer, nog meer voordelen. Zo wordt de kookplaat thuis bezorgd, en de meeste webwinkels nemen de oude (kapotte) apparatuur ook voor je mee. Voor deze service betaal je vaak geen extra kosten, maar dit hangt af van ...
Meer informatie
inductiekookplaat schoonmaken

Inductiekookplaat schoonmaken

De meeste mensen vinden het schoonmaken van kookplaten makkelijk in vergelijking met gasfornuizen. Het scheelt dat alleen het kookgerei wordt verwarmd, waardoor aankoeken van de gemorste vloeistoffen grotendeels wordt voorkomen. Inductiekookplaten hebben echter een oppervlak van glaskeramiek en er kunnen dus snel krassen veroorzaakt worden. Het is belangrijk om de inductiekookplaat regelmatig schoon te maken voor efficiënte resultaten tijdens het koken, en natuurlijk ook om de kookplaat er mooi en nieuw uit te laten zien. Bij het schoonmaken en het onderhouden van een inductie kookplaat is het belangrijk om bepaalde schoonmaakmiddelen en materialen te vermijden en bepaalde schoonmaakmiddelen en materialen juist wel te gebruiken. Dit verschilt ook weer per oppervlak, en per schoonmaakdoel: wil je de kookplaat schoonmaken na het koken, of wil je hardnekkige resten verwijderen? We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet, om te zorgen dat je de kookplaat de verzorging geeft die het nodig heeft. Inductiekookplaatreinigers die je beter kunt vermijden: Chloor bleekmiddelreinigers Reinigers met ammoniak Ontvlambare reinigingsmiddelen Aardolieproducten Bijtende reinigingsmiddelen Vaatwasmiddelen Harde borstels en schuursponsjes Poederachtige schoonmaakmiddelen ...
Meer informatie

Het inductie pannen assortiment

Inductiekookplaat-info.nl is
Officieel partner en adviseur van

partner coolblue
partner wehkamp

Voordelen van een inductiekookplaat

Inductiekookplaten, waarmee alleen de pan en het voedsel warm worden in plaats van het verwarmingsoppervlak, kunnen consumenten verwarren en overkomen als een soort van magische manier van koken. Maar in feite zijn deze high-tech producten populair in veel delen van het land omdat ze weinig nadelen bieden en veel voordelen bieden. Lees hieronder de vier belangrijkste voordelen van een inductiekookplaat.

Zuinig in gebruik

Doordat het magnetische veld pas in warmte wordt omgezet in de pan zelf, zal er weinig energie verloren gaan. Een bijkomend voordeel is ook dat de kookplaat zelf geen warmte gegenereerd en deze dus snel weer afkoelt als de pan van de kookplaat af gehaald wordt, dit in tegenstelling tot andere kookplaten, welke lang warm kunnen blijven omdat de warmte vanuit de kookplaat komt in plaats vanuit de pan zelf. Uiteindelijk bespaart een inductiekookplaat tot wel 40 procent in tegenstelling tot een traditionele kookplaat.

Veilig te gebruiken

De meeste inductiekookplaten herkennen of er wel of niet een pan op de kookplaat staat, zodat het apparaat zich uit kan schakelen wanneer de energie verloren gaat aan lucht en niet gebruikt wordt door een pan. Dit maakt een inductiekookplaat efficiënt met energie maar ook veilig voor huisdieren en kinderen. Daarnaast beschikt vrijwel iedere inductiekookplaat over een kinderslot.

Makkelijk onderhoud

Doordat de hitte niet vanuit de kookplaat komt, en deze dus snel afkoelt bij het verwijderen van de hete pan, zal overgekookte vloeistof niet snel in de kookplaat branden. Dit maakt de kookplaat handiger in gebruik en zo blijft hij langer mooi voor het oog.

Snel koken

De efficiëntie zit hem in het feit dat er weinig warmteverlies is. Hiermee wordt dezelfde hoeveelheid voedsel dus ook sneller verwarmd. Een inductiekookplaat kan 2 liter water verwarmen binnen 5 minuten, terwijl een keramische kookplaat hier 10 minuten over doet.

Functies van de inductiekookplaten

Niet alle, maar wel een aantal, inductiekookplaten bevatten een speciaal programma met de functies ‘smelten’ en ‘warmhouden’ voor bijvoorbeeld het smelten van chocolade en het warmhouden van een gerecht of het doorsudderen van vlees- of stoofschotels.

Inductiekookplaten worden over het algemeen bediend met een touchscreen menu. Meestal betreft dit tiptoetsen maar tegenwoordig zie je ook bedieningspanelen waarbij je met een slide beweging kunt aangeven of de kookplaat meer of minder warmte af moet geven. Vrijwel elke inductiekookplaat bevat een kinderslot om ervoor te zorgen dat de kookplaat niet met een onbedoelde aanraking al warm wordt.

Panherkenning is belangrijk voor de veiligheid en voor het milieu. Een magnetisch veld opwekken zonder dat er energie afgegeven wordt is zonde. De kookplaat meet dus of er pannen op de verschillende kookzones staan. Indien dit niet het geval is, zal een kookzone automatisch uitgeschakeld worden. Dit is niet alleen milieuvriendelijk maar ook handig wanneer je nog wel eens vergeet de kookplaat uit te zetten.

Ondanks dat een inductiekookplaat snel afkoelt vergeleken met andere pannen, toch is het handig om te weten of de kookplaat nog warm is. Dit wordt aangegeven door de kookplaat.

Nadat de pan verhit is en hiermee aan de kook is gebracht, zal de kookplaat automatisch op een lagere stand overgeschakeld worden om overkoken te voorkomen.

Een timer dient voor tijdens het koken, als kookwekker, maar ook om de kookplaat na een bepaalde tijd na gebruik af te sluiten.

Wat betreft de kookzones, zijn er twee belangrijke dingen om rekening mee te houden: het aantal en de rangschikking. Er zijn inductiekookplaten met 2 kookzones, maar ook met 6. Een aantal inductieplaten bevatten flexibele kookzones, welke zich automatisch aanpassen op de grootte van de pan. Ook zijn er zoneloze inductieplaten, welke, zoals al aangegeven in de naam, helemaal geen zones bevat. Je kunt de pan op elke plek van deze kookplaat plaatsen en de kookplaat zal dit detecteren en deze plek voldoende verwarmen. Hiermee kun je op een efficiëntere manier je pannen kwijt omdat je je eigen indeling kiest.

Sommige merken hebben een andere naam voor de powerboostfunctie, maar deze functie houdt in dat er extra energie naar de kookzone gaat waardoor de pan sneller verhit wordt. Bij het snel koken van water kan deze functie van pas komen, maar bij het koken van gerechten is het niet altijd even handig. Niet elke inductiekookplaat bevat deze functie.

Tegenwoordig moet de apparatuur in de keuken steeds slimmer en mooier. Dit heeft AEG goed begrepen door een afzuigkap in te bouwen in de kookplaat: de ComboHob. Hierdoor is een losse afzuigkap overbodig. Dit scheelt ruimte, maar staat natuurlijk ook zeer fraai.

Dit scherm zorgt voor een gedetailleerd en overzichtelijk overzicht van alle kookzones van de kookplaat. Je ziet in één oogopslag hoe hoog de kookzones staan en hoeveel van een flexibele kookzone in gebruik is.