Inductiekookplaat-info.nl

Inductie pannen

Inductie pannen

Een inductiepan is een kookpan die geschikt is voor gebruik op een inductiekookplaat. Het is gemaakt van een materiaal dat magnetisch is, zoals gietijzer of roestvrij staal. Een nieuwe inductie pannen kopen? We hebben een overzicht met de beste van 2024 voor je gemaakt:

Bekijk beste van 2024

Bekijk beste van 2024

Bekijk beste van 2024

Bekijk beste van 2024

Bekijk beste van 2024

Bekijk beste van 2024

Bekijk beste van 2024

Bekijk beste van 2024

Wat je moet weten

  • Voor een inductiekookplaat kun je niet zomaar iedere pan gebruiken.
  • Inductie pannen hebben een magnetische bodem die geschikt is om door inductie verhit te worden.
  • Inductie pannen verspillen weinig warmte aan de omgeving.
  • De inductie pannen is de BK Profiline Pannenset 7-delig

De beste inductie pannen

We zijn de keuken ingedoken om te onderzoeken en we hebben tests uitgevoerd om te kijken welke van de beste beoordeelde inductie pannen op de markt het best presteerden. Na meer dan 30 uur van onderzoek en testen, vonden we onderstaande inductie pannen als de beste 5. Prestatie-efficiëntie en effectiviteit is waar we ons op hebben gericht tijdens onze tests en we vonden dat deze 5 unieke inductiepannen de beste in hun klasse waren in snelheid, nauwkeurigheid en gebruiksgemak.

De BK Profiline Pannenset 7-delig is een complete pannenset voor inductie. De set bestaat uit 3 kookpannen, 1 soeppan, 1 steelpan, 1 hapjespan en 1 koekenpan, waardoor je voor elke kookbehoefte de juiste pan hebt. De pannen hebben een sterke bodem met meerdere lagen, waardoor de warmte snel en gelijkmatig wordt verspreid. Dit zorgt ervoor dat je gerechten gelijkmatig gaar worden en voorkomt hotspots in de pan. De pannen zijn gemaakt van roestvrij staal, wat zorgt voor duurzaamheid en stootbestendigheid. Ze zijn veilig en handig in gebruik, met stevige gelaste handgrepen en geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Daarnaast kunnen ze ook in de oven tot 230 graden Celsius worden gebruikt. De pannen zijn makkelijk schoon te maken, zowel met de hand als in de vaatwasser. Ze hebben een middenklasse bouwkwaliteit, wat betekent dat ze van goede kwaliteit zijn en geschikt voor dagelijks gebruik.
De BK Simply Ceramic Keramische koekenpannenset 24 + 28 cm is een milieubewuste keuze voor het bakken van je favoriete gerechten. De pannen hebben een sterke keramische baklaag die vrij is van schadelijke chemische stoffen. Hierdoor kun je zonder zorgen bakken. Daarnaast kun je met deze pannenset op hoge temperaturen bakken, waardoor je gerechten gelijkmatig en snel gaar worden. Een groot voordeel is dat de pannen geschikt zijn voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Je hoeft dus geen aparte pannen aan te schaffen als je overstapt naar een andere warmtebron. De handgrepen van de pannen worden niet warm tijdens het bakken, waardoor je ze veilig kunt verplaatsen. Ook zijn de pannen makkelijk schoon te maken. Ze kunnen met de hand worden afgewassen en hebben een pannenbeschermer om beschadigingen te voorkomen. De pannen hebben een aluminium basis en kunststof handvatten. Ze zijn vaatwasmachinebestendig en geschikt voor alle warmtebronnen behalve de oven.
Met de Tefal Unlimited Koekenpan 24 + 28 cm + Wokpan 28 cm heb je alles wat je nodig hebt om heerlijke maaltijden te bereiden. De pannenset bevat koekenpannen van 24 en 28 centimeter en een wokpan van 28 centimeter, waardoor je zowel kunt bakken als roerbakken. De pannen zijn ideaal voor het bereiden van vlees, vis of aardappeltjes. Ze zijn duurzaam en voorzien van een titanium coating, waardoor ze niet snel krassen en ingrediënten niet vastplakken. Met de Thermo-Signal technologie weet je precies wanneer de pan de juiste temperatuur heeft bereikt. Het onderhoud is eenvoudig, hoewel handafwas wordt aanbevolen om de coating intact te houden. De pannen zijn geschikt voor alle soorten kookplaten en kunnen ook in de oven worden gebruikt. De bouwkwaliteit is basisklasse, met een aluminium basis en een kunststof handvat. Let op: de pan is niet PFAS-vrij.
De Tefal Unlimited Pannenset 3-delig is een set van drie pannen die speciaal ontworpen zijn voor inductiekookplaten. De panbasis is gemaakt van aluminium, wat zorgt voor goede warmtegeleiding, en het handvat is van kunststof, waardoor het koel blijft tijdens het koken. De baklaag is standaard antiaanbaklaag, maar niet PFAS-vrij. De pannenset is vaatwasmachinebestendig en heeft een koude greep, maar mist een afgietsysteem en literaanduiding. De pannen zijn geschikt voor verschillende kookplaten en kunnen ook in de oven gebruikt worden. De bouwkwaliteit is middenklasse, met enkele punten van kritiek zoals slijtage van de antiaanbaklaag en mogelijk minder duurzaam kunststof handvat. Over het algemeen is de bouwkwaliteit voldoende voor dagelijks gebruik.
De Tefal Unlimited Koekenpannenset 24 + 28 cm is een set van twee pannen die speciaal ontworpen zijn voor gebruik op inductiekookplaten. De panbasis is gemaakt van aluminium voor goede warmtegeleiding en het handvat is van kunststof, waardoor het koel blijft tijdens het koken. De pannen zijn geschikt voor alle soorten kookplaten en kunnen ook in de oven gebruikt worden. Ze zijn vaatwasmachinebestendig voor gemakkelijk schoonmaken. Het gebruiksgemak is goed, maar er is geen afgietsysteem en literaanduiding aanwezig. De pannenset presteert over het algemeen goed, met een antiaanbaklaag die voedsel niet laat plakken en een gelijkmatige warmteverdeling. De prijs-kwaliteitverhouding is goed, aangezien de pannenset betaalbaar is en goede prestaties en functionaliteit biedt voor dagelijks gebruik.

Nieuwe inductie pan kopen?

Een inductie pan is er in vele soorten en maten. De keuze hangt af van een eventuele bestaande keuken, aansluiting, het aantal personen in het huishouden en natuurlijk de voorkeur van de koper zelf. Om een handje op weg te helpen, hebben wij informatie over inductiepannen verzameld. Van de werking tot de dingen waar je aan moet denken bij de aankoop van een inductie pan. Zo heb je alle informatie op een rij en kun jij een weloverwogen beslissing maken. Je wilt een inductie kookplaat aanschaffen, of hebt deze al aangeschaft, maar hebt nog niet de juiste pannen? En welke pannen zijn geschikt voor inductie? Wij leggen je uit welke pannen geschikt zijn en waarom.

Voor een inductiekookplaat kun je namelijk niet zomaar elke pan gebruiken, terwijl je een inductie pan wel op elke kookplaat kunt gebruiken. Inductie pannen hebben een type bodem die geschikt is om door inductie verhit te worden: een magnetische bodem. Op die manier wordt de energie omgezet in warmte. Pannen die niet speciaal voor inductie ontworpen zijn kunnen ook gebruikt worden, mits ze een magnetisch gevoelige en geleidende bodem hebben. Het is dan wel belangrijk dat deze pannen niet al gebruikt zijn op een gasfornuis, hierdoor raken de pannen vervormt en zal er warmte verloren gaan. Dit is niet alleen zonde van de energie, maar zorgt er ook voor dat koken minder soepel gaat. Daarom kan het handig of zelf noodzakelijk zijn om nieuwe pannen aan te schaffen. Maar waar let je nu op bij de aanschaf van nieuwe pannen? Omdat het aanbod groot is en de informatie soms verwarrend kan zijn, zetten we het voor jou op een rij. Zo weet je zeker dat je de juiste pannen koopt!

Een nieuwe inductie pan kopen?

Inductiepannen, waarmee alleen de pan en het voedsel warm worden in plaats van het verwarmingsoppervlak, kunnen consumenten verwarren en overkomen als een soort van magische manier van koken. Maar in feite zijn deze high-tech producten populair in veel delen van het land omdat ze weinig nadelen bieden en veel voordelen bieden. Lees hieronder de vier belangrijkste voordelen van een inductiepan.

Zuinig in gebruik

Doordat het magnetische veld pas in warmte wordt omgezet in de pan zelf, zal er weinig energie verloren gaan. Een bijkomend voordeel is ook dat de pan zelf geen warmte gegenereerd en deze dus snel weer afkoelt als de pan van de pan af gehaald wordt, dit in tegenstelling tot andere pannen, welke lang warm kunnen blijven omdat de warmte vanuit de pan komt in plaats vanuit de pan zelf. Uiteindelijk bespaart een inductiepan tot wel 40 procent in tegenstelling tot een traditionele pan.

Veilig te gebruiken

De meeste inductiepannen herkennen of er wel of niet een pan op de pan staat, zodat het apparaat zich uit kan schakelen wanneer de energie verloren gaat aan lucht en niet gebruikt wordt door een pan. Dit maakt een inductiepan efficiënt met energie maar ook veilig voor huisdieren en kinderen. Daarnaast beschikt vrijwel iedere inductiepan over een kinderslot.

Makkelijk onderhoud

Doordat de hitte niet vanuit de pan komt, en deze dus snel afkoelt bij het verwijderen van de hete pan, zal overgekookte vloeistof niet snel in de pan branden. Dit maakt de pan handiger in gebruik en zo blijft hij langer mooi voor het oog.

Snel koke

De efficiëntie zit hem in het feit dat er weinig warmteverlies is. Hiermee wordt dezelfde hoeveelheid voedsel dus ook sneller verwarmd. Een inductiepan kan 2 liter water verwarmen binnen 5 minuten, terwijl een keramische pan hier 10 minuten over doet.

Hoe werkt een inductie pan op een kookplaat?

De werking van koken op een inductie fornuis is voor velen nog onbekend en lijkt een mysterie. Want hoe kan een pan zo snel afkoelen en hecht er geen vuil aan het glas? Eigenlijk is de techniek erachter best eenvoudig en logisch te verklaren! We gaan je de werking van een inductie pan hieronder per afzonderlijke stap uitleggen…

Stopcontact aansluiting

Er zijn verschillende soorten manieren om je inductie pan aan te sluiten. Je hebt de eenvoudige stopcontact aansluiting, maar ook verschillende fase aansluitingen. Kijk goed bij aanschaf welke aansluit methode bij de inductie pan geleverd wordt.

Elektrische spoelen

Er zijn verschillende soorten manieren om je inductie pan aan te sluiten. Je hebt de eenvoudige stopcontact aansluiting, maar ook verschillende fase aansluitingen. Kijk goed bij aanschaf welke aansluit methode bij de inductie pan geleverd wordt.

Glazen pan

Er zijn verschillende soorten manieren om je inductie pan aan te sluiten. Je hebt de eenvoudige stopcontact aansluiting, maar ook verschillende fase aansluitingen. Kijk goed bij aanschaf welke aansluit methode bij de inductie pan geleverd wordt.

Geschikte pannen

Om te kunnen koken op een inductie fornuis zijn er (meestal) andere pannen nodig. In deze pannen moet een magentiseerbaar meteriaal verwerkt zitten. Bekijk de beste inductie pannen welke door ons zijn getest.

Functies van inductie kookplaten

De juiste inductie pan kiezen is belangrijk, je koopt een inductie pan tenslotte voor een flink aantal jaar en je wilt er geen spijt van krijgen. Welke inductie pan het beste bij jou en jou huishouden past hangt van vele factoren af. We zetten de belangrijkste overwegingen voor je op een rij en vertellen je waarom deze belangrijk zijn:

Smelt- en warmhoudstand

Enkele inductie pannen bevatten een speciaal programma met de functies ‘smelten’ en ‘warmhouden’ voor bijvoorbeeld het smelten van chocolade en het warmhouden van een gerecht of het doorsudderen van vlees- of stoofschotels. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, controleer dan of de inductie pan die jij op het oog hebt deze functie bezit.

Bedieningspaneel

Inductiepannen worden over het algemeen bediend met een touchscreen menu. Meestal betreft dit tiptoetsen maar tegenwoordig zie je ook bedieningspanelen waarbij je met een slide beweging kunt aangeven of de pan meer of minder warmte af moet geven. Welke variant voor jou het meest handig is hangt van je eigen voorkeur af. Vrijwel elke inductiepan bevat een kinderslot om ervoor te zorgen dat de pan niet met een onbedoelde aanraking al warm wordt.

Panherkenning

Panherkenning is belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor het milieu. Een magnetisch veld opwekken zonder dat er energie afgegeven wordt aan een pan is natuurlijk zonde. De pan meet of er pannen op de verschillende kookzones staan. Indien dit niet het geval is, zal een kookzone automatisch uitgeschakeld worden. Dit is niet alleen milieuvriendelijk maar ook handig en veilig wanneer je nog wel eens vergeet de pan uit te zetten.

Restwarmte-aanduiding

Ondanks dat een inductiepan snel afkoelt vergeleken met andere pannen, toch is het handig om te weten of de pan nog warm is. Dit wordt aangegeven door de pan om te voorkomen dat je je handen brandt of de pan te vroeg afneemt.

Aankookautomaat

Nadat de pan verhit is en hiermee aan de kook is gebracht, zal de pan automatisch op een lagere stand overgeschakeld worden om overkoken te voorkomen. Deze functie zit niet standaard op iedere inductie pan en het is dan ook de moeite waard om hierop te selecteren als je dit handig vindt.

Timer

Nadat de pan verhit is en hiermee aan de kook is gebracht, zal de pan automatisch op een lagere stand overgeschakeld worden om overkoken te voorkomen. Deze functie zit niet standaard op iedere inductie pan en het is dan ook de moeite waard om hierop te selecteren als je dit handig vindt.

Flexibele kookzones en zoneloze pannen

Wat betreft de kookzones, zijn er twee belangrijke dingen om rekening mee te houden: het aantal en de rangschikking. Er zijn inductiepannen met 2 kookzones, maar ook met 6. Sommige inductie pannen bevatten flexibele kookzones, welke zich automatisch aanpassen op de grootte van de pan. Ook zijn er zoneloze inductieplaten, welke, zoals al aangegeven in de naam, helemaal geen zones heeft. Je kunt de pan op elke plek van deze pan plaatsen en de pan zal dit detecteren en deze plek verwarmen. Hiermee kun je op een efficiëntere manier je pannen kwijt omdat je je eigen indeling kiest. Ook gebruik je nooit onnodig veel energie.

Powerboostfunctie

Sommige merken hebben een andere naam voor de powerboostfunctie, maar deze functie houdt in dat er extra energie naar de kookzone gaat waardoor de pan sneller verhit wordt. Bij het snel koken van water kan deze functie van pas komen, maar bij het koken van gerechten is het niet altijd even handig. De poweboostfunctie kan vocht namelijk erg snel aan de kook brengen. Niet elke inductiepan bevat deze functie.

Geintegreerde afzuigkap

Tegenwoordig wordt de apparatuur in de keuken steeds slimmer en mooier. Dit hebben enkele merken goed begrepen door een afzuigkap in te bouwen in de inuctie pan. Hierdoor is een losse afzuigkap overbodig. Dit scheelt ruimte, maar staat natuurlijk ook zeer fraai.

Geintegreerd tft-scherm

Dit scherm zorgt voor een gedetailleerd en overzichtelijk overzicht van alle kookzones van de pan. Je ziet in één oogopslag hoe hoog de kookzones staan en hoeveel van een flexibele kookzone in gebruik is.

AEG IAE7442SFB

De AEG IAE7442SFB is een inbouw inductie kookplaat. Hij heeft 4 kookzones. De kwaliteit van de inductiekookplaat is topklasse. De

Lees review

Inductiekookplaat-info.nl