Beste inductie pan van 2023Nieuwe inductie pan kopen?

Een inductie pan is er in vele soorten en maten. De keuze hangt af van een eventuele bestaande keuken, aansluiting, het aantal personen in het huishouden en natuurlijk de voorkeur van de koper zelf. Om een handje op weg te helpen, hebben wij informatie over inductiepannen verzameld. Van de werking tot de dingen waar je aan moet denken bij de aankoop van een inductie pan. Zo heb je alle informatie op een rij en kun jij een weloverwogen beslissing maken.Je wilt een inductie kookplaat aanschaffen, of hebt deze al aangeschaft, maar hebt nog niet de juiste pannen? En welke pannen zijn geschikt voor inductie? Wij leggen je uit welke pannen geschikt zijn en waarom.

Voor een inductiekookplaat kun je namelijk niet zomaar elke pan gebruiken, terwijl je een inductie pan wel op elke kookplaat kunt gebruiken. Inductie pannen hebben een type bodem die geschikt is om door inductie verhit te worden: een magnetische bodem. Op die manier wordt de energie omgezet in warmte. Pannen die niet speciaal voor inductie ontworpen zijn kunnen ook gebruikt worden, mits ze een magnetisch gevoelige en geleidende bodem hebben. Het is dan wel belangrijk dat deze pannen niet al gebruikt zijn op een gasfornuis, hierdoor raken de pannen vervormt en zal er warmte verloren gaan. Dit is niet alleen zonde van de energie, maar zorgt er ook voor dat koken minder soepel gaat. Daarom kan het handig of zelf noodzakelijk zijn om nieuwe pannen aan te schaffen. Maar waar let je nu op bij de aanschaf van nieuwe pannen? Omdat het aanbod groot is en de informatie soms verwarrend kan zijn, zetten we het voor jou op een rij. Zo weet je zeker dat je de juiste pannen koopt!

Verschillende soorten inductie pannen

Elke pan die je je kunt bedenken is ook beschikbaar en geschikt voor inductie, denk aan een kookpan, grote soeppan, steelpan, koekenpan, wokpan, hapjespan, grillpan, pannenkoekenpan en zelfs een speciale poffertjespan. Daarbij kun je ook een stoominzet kopen zodat je de kookpan naast koken ook kunt gebruiken om te stomen. Let bij aanschaf van de pan wel op dat deze ook echt geschikt is voor inductie! Een pan die geschikt is voor inductie is ook voor iedere andere manier van koken geschikt (zoals gas en keramisch). Inductiepannen zijn los en in een pannenset verkrijgbaar. Een pannenset kan voordeliger zijn dan de losse aanschaf van pannen.

Daarbij kun je door het gebruik van verschillende accessoires meer met de inductiekookplaat dan je zou denken. Zo tover je de kookplaat in een handomdraai om tot een alleskunner, geschikt voor vrijwel elke keuken. Denk bijvoorbeeld aan een grillplaat, een teppanyaki-plaat, een braadslede. Deze losse onderdelen worden dan op een flexibele kookzone geplaatst. Deze flexibele zone past zich aan aan de grootte van de accessoire. Hierdoor weet je zeker dat de gehele plaat of braadslede gelijkmatig verwarmt wordt. Je haalt de accessoires er gemakkelijk weer af kunnen, waardoor je de plaat en accessoires gemakkelijk kunt schoonmaken en de plaat weer kunt gebruiken voor het verwarmen van pannen.

Pannenset inductie

Pannenset inductie

Koekenpan inductie

Koekenpan inductie

Wokpan inductie

Wokpan inductie

Gietijzeren pan inductie

Gietijzeren pan inductie

Hapjespan inductie

Hapjespan inductie

Braadpan inductie

Braadpan inductie

Kookpan inductie

Kookpan inductie

Grillpan inductie

Grillpan inductie

De beste inductie pan

We zijn de keuken ingedoken om te onderzoeken en we hebben tests uitgevoerd om te kijken welke van de beste beoordeelde inductie pannen op de markt het best presteerden. Na meer dan 30 uur van onderzoek en testen, vonden we onderstaande inductie pannen als de beste 4. Prestatie-efficiëntie en effectiviteit is waar we ons op hebben gericht tijdens onze tests en we vonden dat deze 4 unieke inductiepannen de beste in hun klasse waren in snelheid, nauwkeurigheid en gebruiksgemak.

Een nieuwe inductie pan kopen?

Inductiepannen, waarmee alleen de pan en het voedsel warm worden in plaats van het verwarmingsoppervlak, kunnen consumenten verwarren en overkomen als een soort van magische manier van koken. Maar in feite zijn deze high-tech producten populair in veel delen van het land omdat ze weinig nadelen bieden en veel voordelen bieden. Lees hieronder de vier belangrijkste voordelen van een inductiepan.

Zuinig in gebruik

Doordat het magnetische veld pas in warmte wordt omgezet in de pan zelf, zal er weinig energie verloren gaan. Een bijkomend voordeel is ook dat de pan zelf geen warmte gegenereerd en deze dus snel weer afkoelt als de pan van de pan af gehaald wordt, dit in tegenstelling tot andere pannen, welke lang warm kunnen blijven omdat de warmte vanuit de pan komt in plaats vanuit de pan zelf. Uiteindelijk bespaart een inductiepan tot wel 40 procent in tegenstelling tot een traditionele pan.

Veilig te gebruiken

De meeste inductiepannen herkennen of er wel of niet een pan op de pan staat, zodat het apparaat zich uit kan schakelen wanneer de energie verloren gaat aan lucht en niet gebruikt wordt door een pan. Dit maakt een inductiepan efficiënt met energie maar ook veilig voor huisdieren en kinderen. Daarnaast beschikt vrijwel iedere inductiepan over een kinderslot.

Makkelijk onderhoud

Doordat de hitte niet vanuit de pan komt, en deze dus snel afkoelt bij het verwijderen van de hete pan, zal overgekookte vloeistof niet snel in de pan branden. Dit maakt de pan handiger in gebruik en zo blijft hij langer mooi voor het oog.

Snel koken

De efficiëntie zit hem in het feit dat er weinig warmteverlies is. Hiermee wordt dezelfde hoeveelheid voedsel dus ook sneller verwarmd. Een inductiepan kan 2 liter water verwarmen binnen 5 minuten, terwijl een keramische pan hier 10 minuten over doet.

Informatie en tips

Het kopen van een nieuwe inductie pan, het onderhoud, het kiezen van de juiste soort… Wanneer je niet goed voorbereid bent of er geen verstand van hebt kunnen dit behoorlijk lastige klusjes zijn. We begrijpen dat je hier niet te veel tijd aan wilt besteden en willen het graag wat makkelijker maken. We verzamelen informatie en tips om je te helpen bij alles wat met je nieuwe inbouw of vrijstaande inductie pan te maken heeft.

2 pits inductie kookplaat

Voor de kleinere keukens en kleine gezinnen is een kleiner fornuis geschikt. Een 2-pits inductie kookplaat is minder breed en daarmee geschikt voor een keuken met weinig aanrecht ruimte. Daarnaast zijn de 2-pits inductie kookplaten handig om mee te nemen naar de camping, of als extra kookplaat om naast de 4-pits kookplaat te gebruiken. De vormgeving van een 2-pits inductie kookplaat is minder variabel, omdat er minder ruimte op de kookplaat is, maar ook omdat er minder varianten zijn.Wel zijn er 2-pits kookplaten met standaard pitten en verstelbare pitten, ook wel flexibele zones (vaak met 3 opties: kleine pan, middelgrote…Hoe maak je een inductiekookplaat schoon?

De meeste mensen vinden het schoonmaken van kookplaten makkelijk in vergelijking met gasfornuizen. Het scheelt dat alleen het kookgerei wordt verwarmd, waardoor aankoeken van de gemorste vloeistoffen grotendeels wordt voorkomen. Inductiekookplaten hebben echter een oppervlak van glaskeramiek en er kunnen dus snel krassen veroorzaakt worden. Het is belangrijk om de inductiekookplaat regelmatig schoon te maken voor efficiënte resultaten tijdens het koken, en natuurlijk ook om de kookplaat er mooi en nieuw uit te laten zien. Bij het schoonmaken en het onderhouden van een inductie kookplaat is het belangrijk om bepaalde schoonmaakmiddelen en materialen te vermijden en bepaalde schoonmaakmiddelen en materialen…Is het koken op een inductiekookplaat ongezond?

Wilde verhalen doen de ronde over de gevaren van elektromagnetische golven die gebruik worden bij het koken op inductie. Dit zou schadelijk zijn voor de gezondheid, het eten aantasten en hiermee dus minder gezond zijn dan koken op gas. Echter is dit een fabel en is hier niets van waar. We leggen je haarfijn uit hoe het wel zit, zodat je met een gerust hart een weloverwogen beslissing kunt maken voor het aanschaffen van een inductie kookplaat.Een inductiekookplaat bestaat uit een verwarmingselement op basis van elektromagnetische energie. Een pan welke op de kookplaat komt, creëert een elektrische wisselstroom tussen de…Hoe werkt een inductie pan op een kookplaat?

De werking van koken op een inductie fornuis is voor velen nog onbekend en lijkt een mysterie. Want hoe kan een pan zo snel afkoelen en hecht er geen vuil aan het glas? Eigenlijk is de techniek erachter best eenvoudig en logisch te verklaren! We gaan je de werking van een inductie pan hieronder per afzonderlijke stap uitleggen…

Stopcontact aansluiting

Er zijn verschillende soorten manieren om je inductie pan aan te sluiten. Je hebt de eenvoudige stopcontact aansluiting, maar ook verschillende fase aansluitingen. Kijk goed bij aanschaf welke aansluit methode bij de inductie pan geleverd wordt.

Elektrische spoelen

Er zijn verschillende soorten manieren om je inductie pan aan te sluiten. Je hebt de eenvoudige stopcontact aansluiting, maar ook verschillende fase aansluitingen. Kijk goed bij aanschaf welke aansluit methode bij de inductie pan geleverd wordt.

Glazen pan

Er zijn verschillende soorten manieren om je inductie pan aan te sluiten. Je hebt de eenvoudige stopcontact aansluiting, maar ook verschillende fase aansluitingen. Kijk goed bij aanschaf welke aansluit methode bij de inductie pan geleverd wordt.

Geschikte pannen

Om te kunnen koken op een inductie fornuis zijn er (meestal) andere pannen nodig. In deze pannen moet een magentiseerbaar meteriaal verwerkt zitten. Bekijk de beste inductie pannen welke door ons zijn getest.

Het assortiment inductie pannen

Functies van inductie kookplaten

De juiste inductie pan kiezen is belangrijk, je koopt een inductie pan tenslotte voor een flink aantal jaar en je wilt er geen spijt van krijgen. Welke inductie pan het beste bij jou en jou huishouden past hangt van vele factoren af. We zetten de belangrijkste overwegingen voor je op een rij en vertellen je waarom deze belangrijk zijn:


Smelt- en warmhoudstand

Enkele inductie pannen bevatten een speciaal programma met de functies ‘smelten’ en ‘warmhouden’ voor bijvoorbeeld het smelten van chocolade en het warmhouden van een gerecht of het doorsudderen van vlees- of stoofschotels. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, controleer dan of de inductie pan die jij op het oog hebt deze functie bezit.

Bedieningspaneel

Inductiepannen worden over het algemeen bediend met een touchscreen menu. Meestal betreft dit tiptoetsen maar tegenwoordig zie je ook bedieningspanelen waarbij je met een slide beweging kunt aangeven of de pan meer of minder warmte af moet geven. Welke variant voor jou het meest handig is hangt van je eigen voorkeur af. Vrijwel elke inductiepan bevat een kinderslot om ervoor te zorgen dat de pan niet met een onbedoelde aanraking al warm wordt.

Panherkenning

Panherkenning is belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor het milieu. Een magnetisch veld opwekken zonder dat er energie afgegeven wordt aan een pan is natuurlijk zonde. De pan meet of er pannen op de verschillende kookzones staan. Indien dit niet het geval is, zal een kookzone automatisch uitgeschakeld worden. Dit is niet alleen milieuvriendelijk maar ook handig en veilig wanneer je nog wel eens vergeet de pan uit te zetten.

Restwarmte-aanduiding

Ondanks dat een inductiepan snel afkoelt vergeleken met andere pannen, toch is het handig om te weten of de pan nog warm is. Dit wordt aangegeven door de pan om te voorkomen dat je je handen brandt of de pan te vroeg afneemt.

Aankookautomaat

Nadat de pan verhit is en hiermee aan de kook is gebracht, zal de pan automatisch op een lagere stand overgeschakeld worden om overkoken te voorkomen. Deze functie zit niet standaard op iedere inductie pan en het is dan ook de moeite waard om hierop te selecteren als je dit handig vindt.

Timer

Nadat de pan verhit is en hiermee aan de kook is gebracht, zal de pan automatisch op een lagere stand overgeschakeld worden om overkoken te voorkomen. Deze functie zit niet standaard op iedere inductie pan en het is dan ook de moeite waard om hierop te selecteren als je dit handig vindt.

Flexibele kookzones en zoneloze pannen

Wat betreft de kookzones, zijn er twee belangrijke dingen om rekening mee te houden: het aantal en de rangschikking. Er zijn inductiepannen met 2 kookzones, maar ook met 6. Sommige inductie pannen bevatten flexibele kookzones, welke zich automatisch aanpassen op de grootte van de pan. Ook zijn er zoneloze inductieplaten, welke, zoals al aangegeven in de naam, helemaal geen zones heeft. Je kunt de pan op elke plek van deze pan plaatsen en de pan zal dit detecteren en deze plek verwarmen. Hiermee kun je op een efficiëntere manier je pannen kwijt omdat je je eigen indeling kiest. Ook gebruik je nooit onnodig veel energie.

Powerboostfunctie

Sommige merken hebben een andere naam voor de powerboostfunctie, maar deze functie houdt in dat er extra energie naar de kookzone gaat waardoor de pan sneller verhit wordt. Bij het snel koken van water kan deze functie van pas komen, maar bij het koken van gerechten is het niet altijd even handig. De poweboostfunctie kan vocht namelijk erg snel aan de kook brengen. Niet elke inductiepan bevat deze functie.

Geintegreerde afzuigkap

Tegenwoordig wordt de apparatuur in de keuken steeds slimmer en mooier. Dit hebben enkele merken goed begrepen door een afzuigkap in te bouwen in de inuctie pan. Hierdoor is een losse afzuigkap overbodig. Dit scheelt ruimte, maar staat natuurlijk ook zeer fraai.

Geintegreerd tft-scherm

Dit scherm zorgt voor een gedetailleerd en overzichtelijk overzicht van alle kookzones van de pan. Je ziet in één oogopslag hoe hoog de kookzones staan en hoeveel van een flexibele kookzone in gebruik is.

Merken inductie kookplaten

Er zijn verscheidende merken inductie kookplaten. Elk melk heeft zijn eigen charmes, en vaak is het zo dat mensen vasthouden aan wat men gewend is. Toch is het niet verkeerd om, als je er echt in geïnteresseerd bent, eens op onderzoek uit te gaan bij de aanschaf van een nieuwe inductie kookplaat. De verschillende merken die wij aanraden zijn: Bosch, Siemens, AEG, Whirlpool, ETNA en Inventum.


Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 inductie kookplaten
Bekijk de top 10 inductiekookplaten
Bekijk top 10 inductiekookplaten