Vind de beste inductie pannen

Prijsvergelijking en prijsinformatie van jouw nieuwe inductie pannen

Waarom inductie pannen?

Je wilt een inductie kookplaat aanschaffen, of hebt deze al aangeschaft, maar hebt nog niet de juiste pannen? En welke pannen zijn geschikt voor inductie? Wij leggen je uit welke pannen geschikt zijn en waarom. Voor een inductiekookplaat kun je namelijk niet zomaar elke pan gebruiken, terwijl je een inductie pan wel op elke kookplaat kunt gebruiken. Inductie pannen hebben een type bodem die geschikt is om door inductie verhit te worden: een magnetische bodem. Op die manier wordt de energie omgezet in warmte. Pannen die niet speciaal voor inductie ontworpen zijn kunnen ook gebruikt worden, mits ze een magnetisch gevoelige en geleidende bodem hebben. Het is dan wel belangrijk dat deze pannen niet al gebruikt zijn op een gasfornuis, hierdoor raken de pannen vervormt en zal er warmte verloren gaan. Dit is niet alleen zonde van de energie, maar zorgt er ook voor dat koken minder soepel gaat. Daarom kan het handig of zelf noodzakelijk zijn om nieuwe pannen aan te schaffen. Maar waar let je nu op bij de aanschaf van nieuwe pannen? Omdat het aanbod groot is en de informatie soms verwarrend kan zijn, zetten we het voor jou op een rij. Zo weet je zeker dat je de juiste pannen koopt!

Verschillende soorten inductie pannen

Elke pan die je je kunt bedenken is ook beschikbaar en geschikt voor inductie, denk aan een kookpan, grote soeppan, steelpan, koekenpan, wokpan, hapjespan, grillpan, pannenkoekenpan en zelfs een speciale poffertjespan. Daarbij kun je ook een stoominzet kopen zodat je de kookpan naast koken ook kunt gebruiken om te stomen. Let bij aanschaf van de pan wel op dat deze ook echt geschikt is voor inductie! Een pan die geschikt is voor inductie is ook voor iedere andere manier van koken geschikt (zoals gas en keramisch). Inductiepannen zijn los en in een pannenset verkrijgbaar. Een pannenset kan voordeliger zijn dan de losse aanschaf van pannen.

Daarbij kun je door het gebruik van verschillende accessoires meer met de inductiekookplaat dan je zou denken. Zo tover je de kookplaat in een handomdraai om tot een alleskunner, geschikt voor vrijwel elke keuken. Denk bijvoorbeeld aan een grillplaat, een teppanyaki-plaat, een braadslede. Deze losse onderdelen worden dan op een flexibele kookzone geplaatst. Deze flexibele zone past zich aan aan de grootte van de accessoire. Hierdoor weet je zeker dat de gehele plaat of braadslede gelijkmatig verwarmt wordt. Je haalt de accessoires er gemakkelijk weer af kunnen, waardoor je de plaat en accessoires gemakkelijk kunt schoonmaken en de plaat weer kunt gebruiken voor het verwarmen van pannen.

Hoe werkt inductie koken?

Een inductie kookplaat is in staat om eten snel en efficiënt te verwarmen ondanks dat de kookplaat zelf niet warm wordt. Dit zijn dan ook de voornaamste voordelen van het koken met een inductie kookplaat. Het werkingsmechanisme achter de inductie pan lijkt ingewikkeld maar is eenvoudiger dan je denkt. We leggen je hieronder stap voor stap uit hoe een inductie kookplaat te werk gaat.

hoe werkt inductie koken

1 Stopcontact aansluiting

Omdat een inductie kookplaat op elektriciteit werkt, moet deze aangesloten worden. Er zijn twee manieren om je inductie kookplaat aan te sluiten. Je hebt de eenvoudige aansluiting, maar ook verschillende fase aansluitingen. Kijk goed bij aanschaf welke aansluiting de inductie kookplaat heeft.

2 Elektrische spoelen

Er zitten elektrische spoelen in een inductie kookplaat. Deze spoelen genereren een magnetisch veld onder de pan. Dit magnetische zorgt voor weerstand in de bodem van de pan waardoor het wordt omgezet in warmte.

3 Glazen kookplaat

De meeste inductie kookplaten zijn voorzien van een keramische glasplaat die hittebestendig is en waar vuil zich niet aan hecht. Waardoor hij makkelijk schoon te maken is. Na verwijdering van de pan koelt de plaat direct af. Dit maakt koken op een inductie kookplaat niet alleen handig maar ook veilig.

4 Geschikte pannen

Om te kunnen koken op een inductie fornuis zijn er (meestal) andere pannen nodig. Pannen geschikt voor inductie bevatten materiaal wat een magnetisch veld kan opwekken zodat er warmte kan ontstaan in de bodem.

Informatie en tips

Sencor SCP5303

2-pits inductie kookplaat

Voor de kleinere keukens en kleine gezinnen is een kleiner fornuis geschikt. Een 2-pits inductie kookplaat is minder breed en daarmee geschikt voor een keuken met weinig aanrecht ruimte. Daarnaast zijn de 2-pits inductie kookplaten handig om mee te nemen naar de camping, of als extra kookplaat om naast de 4-pits kookplaat te gebruiken. De vormgeving van een 2-pits inductie kookplaat is minder variabel, omdat er minder ruimte op de kookplaat is, maar ook omdat er minder varianten zijn. Wel zijn er 2-pits kookplaten met standaard pitten en verstelbare pitten, ook wel flexibele zones (vaak met 3 opties: kleine pan, middelgrote pan, grote pan). De kookplaten zijn er met touchscreen, draaiknoppen, druktoetsen en tiptoetsen. De kleuren variëren van zilver tot zwart, met verzonken en met opstaande rand. De kookplaten zijn er in horizontale en verticale afmeting. De breedte van de horizontale kookplaat ligt tussen de 45 en 65 centimeter. De breedte van de smalle kookplaat is kleiner dan 45 centimeter. De prijs van een 2-pits inductie kookplaat ligt tussen de €110 en €290. De merken ...
Meer informatie
Tefal Ingenio Pannenset L20099 5-delig + Handgreep

Koken op inductiekookplaat ongezond

Wilde verhalen doen de ronde over de gevaren van elektromagnetische golven die gebruik worden bij het koken op inductie. Dit zou schadelijk zijn voor de gezondheid, het eten aantasten en hiermee dus minder gezond zijn dan koken op gas. Echter is dit een fabel en is hier niets van waar. We leggen je haarfijn uit hoe het wel zit, zodat je met een gerust hart een weloverwogen beslissing kunt maken voor het aanschaffen van een inductie kookplaat. Een inductiekookplaat bestaat uit een verwarmingselement op basis van elektromagnetische energie. Een pan welke op de kookplaat komt, creëert een elektrische wisselstroom tussen de bodem van de pan en de kookplaat. Op deze manier wordt de warmte direct op de pan overgebracht en niet op de omgeving. Dit maakt het koken veiliger, omdat de kans op aanbraden minder groot is.Een ander groot voordeel is dat de pan eerder verhit wordt, omdat de warmte direct aan de pan geleverd wordt en niet ook aan de omgeving. Het koken gaat dus sneller en efficiënter. Dit is gunstig voor de voedingswaarden ...
Meer informatie
installatie inductie kookplaat

Waarom moet je een inductie kookplaat online kopen?

Een inductiekookplaat online aanschaffen is vaak voordelig, met name omdat er meer opties zijn dan dat er in een winkel tentoongesteld staan. Online is er veel variatie in het aanbod inductie kookplaten. Als je weet welke maat geschikt is voor jou keuken, dan kun je je uitleven op de soort plaat, het aantal pitten, de functies en de look. Online vind je mooie overzichten van de verschillende maten en kun je sorteren om bepaalde functies of de hoeveelheid pitten, om de selectie overzichtelijker en makkelijk te maken. De specificaties van een inductie kookplaat goed doorlopen, voordat je deze koopt, is wel zo handig. Verkopende partijen geven duidelijk aan welke functies de kookplaat wel of niet bevat en wat het energielabel is.Het online kopen van een inductie kookplaat, heeft in tegenstelling tot het aanschaffen van een kookplaat bij de keukenboer, nog meer voordelen. Zo wordt de kookplaat thuis bezorgd, en de meeste webwinkels nemen de oude (kapotte) apparatuur ook voor je mee. Voor deze service betaal je vaak geen extra kosten, maar dit hangt af van ...
Meer informatie

Het inductie pannen assortiment

Inductiekookplaat-info.nl is
Officieel partner en adviseur van

partner coolblue
partner wehkamp

Voordelen van een inductiekookplaat

Een inductiekookplaat verwarmt alleen de pan en het eten in plaats van de kookplaat zelf. Dit brengt, ten opzichte van een keramische kookplaat en een gasfornuis veel voordelen met zich mee. Denk hierbij aan gebruiksgemak, veiligheid en energieverbruik. We zetten hieronder de vier belangrijkste voordelen van een inductiekookplaat voor jou op een rij.

Zuinig in gebruik

Doordat het magnetische veld pas in warmte wordt omgezet in de bodem van de pan zelf, zal er weinig energie verloren gaan. Het verschil in energieverbruik kan oplopen tot wel 40% voordeel in tegenstelling tot andere kookplaten. Een bijkomend voordeel is ook dat de kookplaat zelf geen warmte gegenereerd en deze dus snel weer afkoelt als de pan van de kookplaat af gehaald wordt, dit in tegenstelling tot andere kookplaten. Een keramische kookplaat blijft lang warm omdat de warmte wordt gegenereerd in de kookplaat zelf en niet in de pan.

Veilig te gebruiken

De meeste inductiekookplaten herkennen of er wel of niet een pan op de kookplaat staat, zodat het apparaat zich uit kan schakelen wanneer de energie verloren gaat en niet gebruikt wordt door een pan. Dit maakt een inductiekookplaat efficiënt met energie maar ook een stuk veiliger voor huisdieren en kinderen. Een inductiekookplaat koelt zo snel af dat er vrijwel geen kans is op verbrande pootjes of handjes. Daarnaast beschikt vrijwel iedere nieuw verkrijgbare inductiekookplaat over een kinderslot, wel zo veilig.

Makkelijk onderhoud

Doordat de hitte niet vanuit de kookplaat komt, en deze dus snel afkoelt bij het verwijderen van de hete pan, zal overgekookte vloeistof niet snel in de kookplaat branden. Hierdoor is de kookplaat makkelijker en sneller schoon te maken. Daarnaast leidt dat op langere termijn ook tot een schonere kookplaat en zul je minder snel schade ondervinden van overgekookte vloeistoffen, in tegenstelling van een keramische kookplaat waar de plaat eerst moet afkoelen voor je deze kunt schoonmaken.

Snel koken

De efficiëntie zit hem in het feit dat er weinig warmteverlies is. Hiermee wordt dezelfde hoeveelheid voedsel dus ook sneller verwarmd bij een inductie kookplaat ten opzichte van een keramische kookplaat. Een inductiekookplaat kan 2 liter water verwarmen binnen 5 minuten, terwijl een keramische kookplaat hier 10 minuten over doet. Daarbij heeft de nieuwe inductie kookplaat vaak de functie om de kookplaat aan te passen aan de pan, waardoor de pan gelijkmatig verwarmt wordt. Let op dat je wel een pan hebt die geschikt is voor inductie!

Functies van de inductiekookplaten

Enkele inductie kookplaten bevatten een speciaal programma met de functies ‘smelten’ en ‘warmhouden’ voor bijvoorbeeld het smelten van chocolade en het warmhouden van een gerecht of het doorsudderen van vlees- of stoofschotels. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, controleer dan of de inductie kookplaat die jij op het oog hebt deze functie bezit.

Inductiekookplaten worden over het algemeen bediend met een touchscreen menu. Meestal betreft dit tiptoetsen maar tegenwoordig zie je ook bedieningspanelen waarbij je met een slide beweging kunt aangeven of de kookplaat meer of minder warmte af moet geven. Welke variant voor jou het meest handig is hangt van je eigen voorkeur af. Vrijwel elke inductiekookplaat bevat een kinderslot om ervoor te zorgen dat de kookplaat niet met een onbedoelde aanraking al warm wordt.

Panherkenning is belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor het milieu. Een magnetisch veld opwekken zonder dat er energie afgegeven wordt aan een pan is natuurlijk zonde. De kookplaat meet of er pannen op de verschillende kookzones staan. Indien dit niet het geval is, zal een kookzone automatisch uitgeschakeld worden. Dit is niet alleen milieuvriendelijk maar ook handig en veilig wanneer je nog wel eens vergeet de kookplaat uit te zetten.

Ondanks dat een inductiekookplaat snel afkoelt vergeleken met andere pannen, toch is het handig om te weten of de kookplaat nog warm is. Dit wordt aangegeven door de kookplaat om te voorkomen dat je je handen brandt of de kookplaat te vroeg afneemt.

Nadat de pan verhit is en hiermee aan de kook is gebracht, zal de kookplaat automatisch op een lagere stand overgeschakeld worden om overkoken te voorkomen. Deze functie zit niet standaard op iedere inductie kookplaat en het is dan ook de moeite waard om hierop te selecteren als je dit handig vindt.

Een timer dient voor tijdens het koken, als kookwekker, maar ook om de kookplaat na een bepaalde tijd na gebruik af te sluiten. Deze functie zit niet standaard op iedere inductie kookplaat.

Wat betreft de kookzones, zijn er twee belangrijke dingen om rekening mee te houden: het aantal en de rangschikking. Er zijn inductiekookplaten met 2 kookzones, maar ook met 6. Sommige inductie kookplaten bevatten flexibele kookzones, welke zich automatisch aanpassen op de grootte van de pan. Ook zijn er zoneloze inductieplaten, welke, zoals al aangegeven in de naam, helemaal geen zones heeft. Je kunt de pan op elke plek van deze kookplaat plaatsen en de kookplaat zal dit detecteren en deze plek verwarmen. Hiermee kun je op een efficiëntere manier je pannen kwijt omdat je je eigen indeling kiest. Ook gebruik je nooit onnodig veel energie.

Sommige merken hebben een andere naam voor de powerboostfunctie, maar deze functie houdt in dat er extra energie naar de kookzone gaat waardoor de pan sneller verhit wordt. Bij het snel koken van water kan deze functie van pas komen, maar bij het koken van gerechten is het niet altijd even handig. De poweboostfunctie kan vocht namelijk erg snel aan de kook brengen. Niet elke inductiekookplaat bevat deze functie.

Tegenwoordig wordt de apparatuur in de keuken steeds slimmer en mooier. Dit hebben enkele merken goed begrepen door een afzuigkap in te bouwen in de inuctie kookplaat. Hierdoor is een losse afzuigkap overbodig. Dit scheelt ruimte, maar staat natuurlijk ook zeer fraai.

Dit scherm zorgt voor een gedetailleerd en overzichtelijk overzicht van alle kookzones van de kookplaat. Je ziet in één oogopslag hoe hoog de kookzones staan en hoeveel van een flexibele kookzone in gebruik is.