Inductiekookplaat-info.nl

Inductie kookplaat schoonmaken

Zo maak je een inductie kookplaat schoon:

 1. Laat de plaat afkoelen.
 2. Gebruik een vochtige spons om grof vuil te verwijderen.
 3. Giet kookplaatreiniger op de kookplaat, wrijf met keukenpapier tot hij schoon is.
 4. Neem als laatst alles af met een droge doek.
Picture of Yannick
Yannick

Inductie expert sinds 2017

Handig om te weten

 • Het is erg belangrijk om je inductie kookplaat regelmatig schoon te maken.
 • Schoonmaken kan gemakkelijk met een spons en kookplaatreiniger.
 • Je kunt niet alle kookplaatreinigers gebruiken, let hier goed op!

Hoe maak je een inductiekookplaat schoon?

De meeste mensen vinden het schoonmaken van kookplaten makkelijk in vergelijking met gasfornuizen. Het scheelt dat alleen het kookgerei wordt verwarmd, waardoor aankoeken van de gemorste vloeistoffen grotendeels wordt voorkomen. Inductiekookplaten hebben echter een oppervlak van glaskeramiek en er kunnen dus snel krassen veroorzaakt worden.

Het is belangrijk om de inductiekookplaat regelmatig schoon te maken voor efficiënte resultaten tijdens het koken, en natuurlijk ook om de kookplaat er mooi en nieuw uit te laten zien. Bij het schoonmaken en het onderhouden van een inductie kookplaat is het belangrijk om bepaalde schoonmaakmiddelen en materialen te vermijden en bepaalde schoonmaakmiddelen en materialen juist wel te gebruiken. Dit verschilt ook weer per oppervlak, en per schoonmaakdoel: wil je de kookplaat schoonmaken na het koken, of wil je hardnekkige resten verwijderen? We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet, om te zorgen dat je de kookplaat de verzorging geeft die het nodig heeft.

Inductiekookplaatreinigers die je beter kunt vermijden:

 1. Chloor bleekmiddelreinigers
 2. Reinigers met ammoniak
 3. Ontvlambare reinigingsmiddelen
 4. Aardolieproducten
 5. Bijtende reinigingsmiddelen
 6. Vaatwasmiddelen
 7. Harde borstels en schuursponsjes
 8. Poederachtige schoonmaakmiddelen

Tips voor regelmatig schoonmaken

 1. Laat de plaat afkoelen na het koken, de plaat wordt niet zo heet als bij een keramische kookplaat maar een inductie kookplaat kan wel warm worden direct onder pan.
 2. Gebruik een vochtige spons om gemorste gerechten af ​​te vegen.
 3. Giet een kleine hoeveelheid kookplaatreiniger over de kookplaat en wrijf de bovenkant met keukenpapier tot het oppervlak schoon is.
 4. Gebruik een droge doek om de reiniger van het oppervlak van het kookvlak af te vegen.

Tips voor zware reiniging

 1. Als de kookplaat schoon is, gebruikt je wat onverdund schoonmaak azijn en reinigt je harde waterplekken van de kookplaat. Breng tenslotte nog wat kookreinigingscrème aan om het geheel nog beter af te maken.
 2. Gebruik voor oppervlakken met geharde resten een keramische kookplaatreiniger en reinig deze met een kookveldreiniger. U kunt het proces herhalen voor fijne reinigingsresultaten.
 3. Gebruik plastic kookgerei om eventuele resten te verwijderen, maar vermijd overmatige druk om krassen te voorkomen. Gebruik zeker geen metalen kookgerei of bestek om hardnekkige plekken weg te schrapen. Zodra het residu is verwijderd, schraapt je dit van het oppervlak.
 4. Gebruik een keramische kookplaatreiniger met een papieren handdoek om het oppervlak te reinigen. Het is het beste om een droge doek te gebruiken om overtollig reinigingsmiddel van het oppervlak te verwijderen.

Verschillende onderdelen inductiekookplaat schoonmaken

Glaskeramiekoppervlak: Koop een zachte doek samen met keramische glaskookplaat voor het reinigen van het oppervlak. Gebruik een droge handdoek om de kookplaat schoon te maken nadat je een reinigingscrème over het oppervlak hebt gegoten. Bekijk gelijk onze installatie tips voor het aansluiten van een inductie kookplaat.

Roestvrijstalen onderdeel: gebruik voor het reinigen van onderdelen van roestvrij staal schoonmaakazijn, roestvrijstaal reiniger of zeepachtig water om het oppervlak af te vegen. Droog de roestvrijstalen rand altijd af en laat dit niet indrogen, dat zorgt ervoor dat strepen geen kans krijgen. Zorg ook dat je langs de nerf schoonmaakt om krassen te voorkomen.