Beste gietijzeren inductie pan

Koken op inductie is de toekomst. En gelukkig voor veel mensen ook al de dagelijkse praktijk. Naast de gunstigere milieubelasting heeft koken op inductie meer voordelen: het is snel, hygiënisch, goed te beïnvloeden en je bent niet beperkt in de manieren van bereiden: grillen, koken, bakken, braden, alles is mogelijk. Maar welke pannen zijn geschikt voor inductie? En vooral: is gietijzer geschikt voor inductie?

De beste gietijzeren inductiepannen van 2023

We hebben op basis van specificaties, prijs en reviews een selectie gemaakt van de beste inductiepannen gemaakt van gietijzer. Er is rekening gehouden met de bouwkwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en de prijs. De duurste pannen zijn niet altijd beter, de prijs-kwaliteit verhouding is tenslotte doorslaggevend.

Welke materialen zijn geschikt voor inductie?

Om eten te bakken of koken op inductie moet een pan beschikken over een ferromagnetische bodem: het moet het magneetveld van de inductie kookplaat kunnen geleiden. Kan de pan dit niet, dan kan het magnetische veld niet omgezet worden in warmte, en zal er niks gebeuren met het eten. Een pan met een stalen/ijzeren bodem (of een bodem met deze elementen erin verwerkt) is geschikt.

De materialen die over het algemeen niet ferromagnetisch zijn, en waarbij je dus goed moet opletten of deze staal verwerkt hebben in de bodem, zijn: aluminium, Teflon, koper en RVS. De materialen die dus wel geschikt zijn: gietijzer, staal en plaatstaal. Echter kan een aluminium pan dus ook geschikt zijn, zo lang de bodem ook staal bevat.

Waarom een gietijzeren pan op inductie?

Gietijzer is sterk en slijtvast, waardoor het een hele duurzame optie is. Dit komt onder andere omdat de pan uit één geheel bestaat. De handvaten zitten vast aan de pan zelf, en zullen niet snel afbreken. De pannen worden dan ook uit één element gemaakt. Daarnaast is het zwaar materiaal, het is dus niet vatbaar voor trillingen, en veel mensen vinden het ook prettig om met een zwaardere pan te koken. 

Gietijzeren pannen zijn er in veel soorten en maten: braadpannen, snelkookpannen, koekenpannen, grillpannen, hapjespannen en zelfs een poffertjespan. Ook het assortiment met gietijzeren pannen voor inductie is erg uitgebreid. Je kunt kiezen uit allerlei soorten en maten, van verschillende kleuren tot wel of geen anti-aanbaklaag.

Kan gietijzer in de vaatwasser?

Gietijzer kan in principe in de vaatwasser. Wil je de pan mooi houden en de levensduur van de pan niet verkorten, dan is dit echter niet aan te raden. Door de vaatwasser zal de pan op den duur gaan roesten en worden de vetten uit de pan getrokken. Hierdoor droogt de pan uit, wat witte vlekken veroorzaakt. Is dit al gebeurd? Dan kun je de pan invetten met natuurlijke olie (olijfolie of zonnebloemolie) en dit laten intrekken. Al met al is het beter om de pan met de hand af te wassen met een pannenspons en deze goed te laten drogen.

Verschillende soorten inductie pannen

Elke pan die je je kunt bedenken is ook beschikbaar en geschikt voor inductie, denk aan een kookpan, grote soeppan, steelpan, koekenpan, wokpan, hapjespan, grillpan, pannenkoekenpan en zelfs een speciale poffertjespan. Daarbij kun je ook een stoominzet kopen zodat je de kookpan naast koken ook kunt gebruiken om te stomen. Let bij aanschaf van de pan wel op dat deze ook echt geschikt is voor inductie! Een pan die geschikt is voor inductie is ook voor iedere andere manier van koken geschikt (zoals gas en keramisch). Inductiepannen zijn los en in een pannenset verkrijgbaar. Een pannenset kan voordeliger zijn dan de losse aanschaf van pannen.

Daarbij kun je door het gebruik van verschillende accessoires meer met de inductiekookplaat dan je zou denken. Zo tover je de kookplaat in een handomdraai om tot een alleskunner, geschikt voor vrijwel elke keuken. Denk bijvoorbeeld aan een grillplaat, een teppanyaki-plaat, een braadslede. Deze losse onderdelen worden dan op een flexibele kookzone geplaatst. Deze flexibele zone past zich aan aan de grootte van de accessoire. Hierdoor weet je zeker dat de gehele plaat of braadslede gelijkmatig verwarmt wordt. Je haalt de accessoires er gemakkelijk weer af kunnen, waardoor je de plaat en accessoires gemakkelijk kunt schoonmaken en de plaat weer kunt gebruiken voor het verwarmen van pannen.

Pannenset inductie

Pannenset inductie

Koekenpan inductie

Koekenpan inductie

Wokpan inductie

Wokpan inductie

Gietijzeren pan inductie

Gietijzeren pan inductie

Hapjespan inductie

Hapjespan inductie

Braadpan inductie

Braadpan inductie

Kookpan inductie

Kookpan inductie

Grillpan inductie

Grillpan inductie

Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 inductie kookplaten
Bekijk de top 10 inductiekookplaten
Bekijk top 10 inductiekookplaten