Inductiekookplaat-info.nl

Gietijzeren inductie pan

Een gietijzeren inductiepan is een inductiepan die gemaakt is van gietijzer. Gietijzer is een materiaal dat magnetisch is, wat betekent dat het gebruikt kan worden op een inductiekookplaat. Daarnaast is gietijzer ook een goede warmtegeleider, wat betekent dat het hitte goed kan opnemen en overbrengen. Opzoek naar een gietijzeren inductie pan? Bekijk hier de beste van 2024!
Picture of Yannick
Yannick

Inductie expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een gietijzeren inductie pan kan het magneetveld van de inductie kookplaat geleiden.
  • Gietijzer is sterk en slijtvast, waardoor het een hele duurzame optie is.
  • Een gietijzeren inductie pan in de vaatwasser is niet gunstig voor de levensduur.

De beste gietijzeren inductiepannen van 2024

Koken op inductie is de toekomst. En gelukkig voor veel mensen ook al de dagelijkse praktijk. Naast de gunstigere milieubelasting heeft koken op inductie meer voordelen: het is snel, hygiënisch, goed te beïnvloeden en je bent niet beperkt in de manieren van bereiden: grillen, koken, bakken, braden, alles is mogelijk. Maar welke pannen zijn geschikt voor inductie? En vooral: is gietijzer geschikt voor inductie?

We hebben op basis van specificaties, prijs en reviews een selectie gemaakt van de beste inductiepannen gemaakt van gietijzer. Er is rekening gehouden met de bouwkwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en de prijs. De duurste pannen zijn niet altijd beter, de prijs-kwaliteit verhouding is tenslotte doorslaggevend.

Welke materialen zijn geschikt voor inductie?

Om eten te bakken of koken op inductie moet een pan beschikken over een ferromagnetische bodem: het moet het magneetveld van de inductie kookplaat kunnen geleiden. Kan de pan dit niet, dan kan het magnetische veld niet omgezet worden in warmte, en zal er niks gebeuren met het eten. Een pan met een stalen/ijzeren bodem (of een bodem met deze elementen erin verwerkt) is geschikt.

De materialen die over het algemeen niet ferromagnetisch zijn, en waarbij je dus goed moet opletten of deze staal verwerkt hebben in de bodem, zijn: aluminium, Teflon, koper en RVS. De materialen die dus wel geschikt zijn: gietijzer, staal en plaatstaal. Echter kan een aluminium pan dus ook geschikt zijn, zo lang de bodem ook staal bevat.

Waarom een gietijzeren pan op inductie?

Gietijzer is sterk en slijtvast, waardoor het een hele duurzame optie is. Dit komt onder andere omdat de pan uit één geheel bestaat. De handvaten zitten vast aan de pan zelf, en zullen niet snel afbreken. De pannen worden dan ook uit één element gemaakt. Daarnaast is het zwaar materiaal, het is dus niet vatbaar voor trillingen, en veel mensen vinden het ook prettig om met een zwaardere pan te koken.

Gietijzeren pannen zijn er in veel soorten en maten: braadpannen, snelkookpannen, koekenpannen, grillpannen, hapjespannen en zelfs een poffertjespan. Ook het assortiment met gietijzeren pannen voor inductie is erg uitgebreid. Je kunt kiezen uit allerlei soorten en maten, van verschillende kleuren tot wel of geen anti-aanbaklaag.

Kan gietijzer in de vaatwasser?

Gietijzer kan in principe in de vaatwasser. Wil je de pan mooi houden en de levensduur van de pan niet verkorten, dan is dit echter niet aan te raden. Door de vaatwasser zal de pan op den duur gaan roesten en worden de vetten uit de pan getrokken. Hierdoor droogt de pan uit, wat witte vlekken veroorzaakt. Is dit al gebeurd? Dan kun je de pan invetten met natuurlijke olie (olijfolie of zonnebloemolie) en dit laten intrekken. Al met al is het beter om de pan met de hand af te wassen met een pannenspons en deze goed te laten drogen.

Inductiekookplaat-info.nl