Beste inductie koekenpan

Een koekenpan is onmisbaar in iedere keuken. Een mals stuk vlees, een pannenkoek, gebakken aardappels of een gebakken ei? Het eten schroeit snel dicht waardoor de sappen en de smaak van het eten bewaard blijft. Met de juiste koekenpan kun je heel veel gerechten maken! Echter is het soms nog lastig om de juiste koekenpan te vinden. Een inductie koekenpan heeft verschillende maten, materialen en specificaties. De maten van de koekenpan variëren van een diameter van 16 tot 38 cm. De materialen variëren van aluminium, geanodiseerd aluminium, gietijzer, koper, plaatstaal, staal of RVS. Het ene materiaal is vele malen duurzamer dan de andere. Daarnaast zijn er nog enkele dingen om op te letten: vaatwasserbestendigheid, koudgrepen, een antiaanbaklaag en een thermo-spot om te bepalen of de warmte voldoende goed verdeeld wordt.

De beste inductie koekenpan van 2023

We kiezen de beste inductie koekenpan uit op basis van de beste prijs-kwaliteit verhouding. Hiervoor kijken we naar de duurzaamheid van het materiaal van de inductie koekenpan en de verschillende opties: wel of niet vaatwasserbestendig, wel of geen koudgrepen, wel of geen anti-aanbaklaag en het wel of niet hebben van een thermo-spot. Door de kwaliteit en de prijs tegen elkaar af te zetten komen we uit op de beste inductie koekenpan.

Waarom een inductie koekenpan?

Bij de keuze voor een geschikte koekenpan is het belangrijk dat de koekenpan geschikt is voor de warmtebron. Heb je een inductie kookplaat? Ga dan voor een inductie koekenpan. De pan moet geschikt zijn om contact te maken met een magnetisch veld. Om die reden moet er staal in de bodem verwerkt zitten. Daarbij is het handig dat een pan een dikke bodem heeft om de warmte goed te verdelen. Vooral gietijzeren pannen worden gebruikt voor inductie. Heb je altijd op gas gekookt en nog oude pannen liggen? De kans is erg groot dat de onderkant van de pan vervormd is en hierdoor niet meer bruikbaar zijn op een inductie kookplaat. De pan wordt in dat geval inefficiënt en ongelijkmatig verwarmd. Het is dan handig om voor een nieuwe inductie koekenpan te kiezen.

Welke inductie koekenpan is geschikt?

Om de juiste inductie koekenpan te vinden zijn er een paar dingen waar je op kunt letten om er zeker van te zijn dat je de juiste koekenpan koopt. Het hangt van jou af of je de volgende onderdelen wel of niet van belang vindt bij een koekenpan. Maar om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet zetten we de overwegingen voor je op een rij.

Ook niet onhandig: de afmeting van de pan. Kies je voor een pannenset dan heb je automatisch enkele afmetingen. Kies je voor één enkele koekenpan, dan is het handig om af te wegen welke maar het meest geschikt is voor jou situatie. Een huishouden van 1 tot 2 personen heeft vaak voldoende aan een koekenpan van 24 centimeter. Voor 3 tot 4 personen is een diameter van 28 centimeter geschikt.  

Materiaal

Het materiaal: aluminium is minder duurzaam en om die reden goedkoper. Wil je een duurzamere pan, kies dan voor emaille of gietijzer.

Oven

Is de pan geschikt voor in de oven?

Wassen

Kan de pan in de vaatwasser?

Bakken

Heeft de pan een anti-aanbaklaag?  

Thermo

Heeft de pan een thermo-spot?

Verschillende soorten inductie pannen

Elke pan die je je kunt bedenken is ook beschikbaar en geschikt voor inductie, denk aan een kookpan, grote soeppan, steelpan, koekenpan, wokpan, hapjespan, grillpan, pannenkoekenpan en zelfs een speciale poffertjespan. Daarbij kun je ook een stoominzet kopen zodat je de kookpan naast koken ook kunt gebruiken om te stomen. Let bij aanschaf van de pan wel op dat deze ook echt geschikt is voor inductie! Een pan die geschikt is voor inductie is ook voor iedere andere manier van koken geschikt (zoals gas en keramisch). Inductiepannen zijn los en in een pannenset verkrijgbaar. Een pannenset kan voordeliger zijn dan de losse aanschaf van pannen.

Daarbij kun je door het gebruik van verschillende accessoires meer met de inductiekookplaat dan je zou denken. Zo tover je de kookplaat in een handomdraai om tot een alleskunner, geschikt voor vrijwel elke keuken. Denk bijvoorbeeld aan een grillplaat, een teppanyaki-plaat, een braadslede. Deze losse onderdelen worden dan op een flexibele kookzone geplaatst. Deze flexibele zone past zich aan aan de grootte van de accessoire. Hierdoor weet je zeker dat de gehele plaat of braadslede gelijkmatig verwarmt wordt. Je haalt de accessoires er gemakkelijk weer af kunnen, waardoor je de plaat en accessoires gemakkelijk kunt schoonmaken en de plaat weer kunt gebruiken voor het verwarmen van pannen.

Pannenset inductie

Pannenset inductie

Koekenpan inductie

Koekenpan inductie

Wokpan inductie

Wokpan inductie

Gietijzeren pan inductie

Gietijzeren pan inductie

Hapjespan inductie

Hapjespan inductie

Braadpan inductie

Braadpan inductie

Kookpan inductie

Kookpan inductie

Grillpan inductie

Grillpan inductie

Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 inductie kookplaten
Bekijk de top 10 inductiekookplaten
Bekijk top 10 inductiekookplaten