Beste inductie hapjespan

Gebakken groenten, een mals stuk dichtgeschroeid vlees of een lekkere pastasaus, voor deze gerechten kun je de hapjespan gebruiken. Door de hogere opstaande rand is het mogelijk om goed te roeren en kan er vaak meer eten in gemaakt worden. Toch heb je ook de voordelen van een koekenpan: een grote bodem waar het eten snel op dicht kan schroeien zodat de smaken en sappen bewaard blijven. Welke hapjespan voor jou geschikt is hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Je wilt tenslotte jaren lang plezier van de hapjespan. We zetten ze voor je op een rij!

De beste inductie hapjespan van 2023

We kiezen de beste inductie hapjespan uit op basis van de beste prijs-kwaliteit verhouding. Hiervoor kijken we naar de eerder genoemde aspecten: de duurzaamheid van het gebruikte materiaal, de aanwezigheid van een deksel, koudgrepen en een anti-aanbaklaag. En natuurlijk: of de pan wel of niet in de vaatwasser kan. We zetten de kwaliteit af tegen de prijs en bepalen zo welke inductie hapjespan het beste uit de test komt.

Waarom een inductie hapjespan?

Kies je voor een hapjespan en heb je een inductie kookplaat, dan is het belangrijk om een geschikte inductie hapjespan te kiezen. Deze pan bevat metaal in de bodem waardoor het magnetisch geleid. Een pan zonder metaal in de bodem zal dit niet kunnen, denk bijvoorbeeld aan een aluminium pan. Er zijn wel aluminium pannen welke geschikt zijn voor inductie, deze hebben echter wel staal in de bodem verwerkt. Daarnaast: hoe dikker de bodem, hoe beter. Een dikkere bodem is niet alleen steviger en minder gevoelig voor vibratie, maar verdeeld de warmte ook gelijkmatiger.

Heb je nog oude pannen liggen welke gebruikt zijn op het gasfornuis? Deze kun je, indien ze in staat zijn magnetisch te geleiden, ook op inductie gebruiken. Dit is echter niet aan te raden. De bodem van een pan vervormt door het gebruik op gas wegens de ongelijke verwarming vanaf de onderkant. Op een gasfornuis zelf merk je hier niks van. Op een inductiekookplaat, welke recht is, echter wel. De warmte zal niet gelijkmatig over de pan verdeeld worden en de pan wordt daarnaast ook inefficiënt opgewarmd door de inductie kookplaat zelf: er is meer energie nodig om hetzelfde kook- of bakresultaat te bereiken. Naast dat het onhandig is, is het ook niet gunstig voor het milieu en de portemonnee. In dat geval is het aan te raden een inductie hapjespan aan te schaffen om er zeker van te zijn dat je efficiënt en gelijkmatig bakt.

Welke inductie hapjespan is geschikt?

Om de juiste inductie hapjespan te vinden zijn er een paar dingen waar je op kunt letten om er zeker van te zijn dat je de juiste hapjespan koopt. Het hangt van jou af of je de volgende onderdelen wel of niet van belang vindt bij een hapjespan. Maar om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet zetten we de overwegingen voor je op een rij.

Naast deze praktische onderdelen van een pan is er nog een laatste ding waar je rekening mee kunt houden, en dat is de afmeting. Een hapjespan koop je vaak los en niet in een pannenset. Je hebt deze dus niet vaak in meerdere maten liggen. Wil je één hapjespan kopen en twijfel je over de juiste maat? De vuistregel is dat een klein huishouden van 1 tot 2 personen voldoende heeft aan een diameter van 24 centimeter, en dat je bij een groter huishouden beter kunt kiezen voor 28 centimeter. Weet je nu al dat je grote gerechten gaat maken voor grotere groepen, dan kun je ook kiezen voor een grotere afmeting. De hapjespannen gaan namelijk tot afmetingen van 40 centimeter. Ook niet onbelangrijk: controleer de afmeting van de inductie kookplaat. De inductie kookplaat heeft soms warmtebronnen van maximaal 30 centimeter. In dat geval is een pan van 40 centimeter geen toegevoegde waarde.

Materiaal

Het materiaal van de braadpan: gietijzer, koper, plaatstaal en RVS zijn veel zuiniger dan aluminium en dus aan te raden wanneer je wilt dat de pan langer mee gaat.

Wassen

Kan de pan na gebruik in de vaatwasser?

Oven

Kan de pan in de oven?

Koudgrepen

Beschikt de pan over koudgrepen?

Thermometer

Heeft de braadpan een thermometer?

Verschillende soorten inductie pannen

Elke pan die je je kunt bedenken is ook beschikbaar en geschikt voor inductie, denk aan een kookpan, grote soeppan, steelpan, koekenpan, wokpan, hapjespan, grillpan, pannenkoekenpan en zelfs een speciale poffertjespan. Daarbij kun je ook een stoominzet kopen zodat je de kookpan naast koken ook kunt gebruiken om te stomen. Let bij aanschaf van de pan wel op dat deze ook echt geschikt is voor inductie! Een pan die geschikt is voor inductie is ook voor iedere andere manier van koken geschikt (zoals gas en keramisch). Inductiepannen zijn los en in een pannenset verkrijgbaar. Een pannenset kan voordeliger zijn dan de losse aanschaf van pannen.

Daarbij kun je door het gebruik van verschillende accessoires meer met de inductiekookplaat dan je zou denken. Zo tover je de kookplaat in een handomdraai om tot een alleskunner, geschikt voor vrijwel elke keuken. Denk bijvoorbeeld aan een grillplaat, een teppanyaki-plaat, een braadslede. Deze losse onderdelen worden dan op een flexibele kookzone geplaatst. Deze flexibele zone past zich aan aan de grootte van de accessoire. Hierdoor weet je zeker dat de gehele plaat of braadslede gelijkmatig verwarmt wordt. Je haalt de accessoires er gemakkelijk weer af kunnen, waardoor je de plaat en accessoires gemakkelijk kunt schoonmaken en de plaat weer kunt gebruiken voor het verwarmen van pannen.

Pannenset inductie

Pannenset inductie

Koekenpan inductie

Koekenpan inductie

Wokpan inductie

Wokpan inductie

Gietijzeren pan inductie

Gietijzeren pan inductie

Hapjespan inductie

Hapjespan inductie

Braadpan inductie

Braadpan inductie

Kookpan inductie

Kookpan inductie

Grillpan inductie

Grillpan inductie

Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 inductie kookplaten
Bekijk de top 10 inductiekookplaten
Bekijk top 10 inductiekookplaten