De beste inductie wokpan van 2024
Een bord Nasi, een goed stuk vlees of een bord vol met wokgroenten? Inmiddels is de pan niet alleen meer onder de Aziaten een geliefde pan, maar ook in andere keukens kan de pan goed van pas komen. Daarbij is de pan vaak geschikt om grote porties in te maken, wel zo handig! Een wokpan is veelzijdiger dan de naam voordoet. Het voordeel van een wokpan is dat het eten snel dichtschroeit en hierdoor de smaken en sappen bewaard blijven. Het eten wordt er niet alleen knapperig van, maar het is ook een gezonde manier van koken! Behalve de veelzijdigheid van de pan zelf, zijn er wokpannen in vele soorten en maten. Hoe kies je de juiste wokpan in een groot aanbod? Een wokpan kiezen is geen hogere wiskunde, maar er zijn een aantal dingen waar je wel rekening mee moet houden om een miskoop te voorkomen. We zetten ze overzichtelijk voor je op een rij.
We kiezen de beste inductie wokpan uit op basis van de beste prijs-kwaliteit verhouding. Hiervoor kijken we naar de duurzaamheid van het gebruikte materiaal van de inductie wokpan, maar ook de verschillende opties: of de pan vaatwasserbestendig is, het hebben van koudgrepen en een an anti-aanbaklaag. Door de kwaliteit en de prijs tegen elkaar af te zetten kunnen we de beste inductie wokpan aan je tonen!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Waarom een inductie wokpan?
Wil je een wokpan kopen, dan is het ten eerste van belang om te weten voor welke warmtebron de wokpan gebruikt gaat worden. Een wokpan voor een inductie kookplaat moet namelijk aan meer eisen voldoen dan een pan voor het gasfornuis. Op het gasfornuis kan iedere pan gebruikt worden. bij een inductie kookplaat moet de pan het magnetisch veld kunnen geleiden om warmte af te geven aan het eten. De bodem moet dus staal bevatten. Daarnaast is een dikke bodem beter geschikt om de warmte evenredig te verdelen. Een pan met een aluminium bodem zal niet werken op een inductie kookplaat, daarvoor heb je echt een inductie wokpan nodig.
Heb je nog oude pannen liggen en zijn deze gebruikt op het gasfornuis? Dan is de bodem van de pan vrijwel zeker vervormd. Door het gasfornuis is de bodem niet meer waterpas. Op het gasfornuis is dit geen probleem, maar op de inductie kookplaat kan de magnetische bodem zijn werk onvoldoende goed doen. Dit leidt tot het inefficiënt en ongelijkmatig verwarmen van het eten. Niet alleen onhandig, maar ook niet gunstig voor de energierekening. In dat geval is het handig om een inductie wokpan te kopen.
Een wokpan of wadjan?
Kies je voor een wokpan of een wadjan? Deze keuze is lastig te maken als je het verschil niet goed weet. Daarom zetten we kort voor je op een rij wat de verschillen zijn. Wel belangrijk om te weten: deze verschillen zijn van oudsher zo gevormd. Beide pannen zijn geschikt voor snelle en langer durende gerechten. Echter zal een wadjan er iets langer over doen om warm te worden als deze van gietijzer is. Welke keuze je maakt hangt natuurlijk af van je eigen voorkeur.
Wokpan | Wadjan |
Beschikt over één lange steel | Beschikt over twee handgrepen |
Wordt met name gebruikt voor snellere gerechten zoals het roerbakken van groenten en vlees/vis | Wordt met name gebruikt voor gerechten met een langere bereidingstijd zoals stoofgerechten |
Oorsprong in China, gemaakt van staal | Oorsprong in Indonesië, gemaakt van gietijzer |
Welke inductie wokpan is geschikt?
Wil je een inductie wokpan kopen maar weet je niet welke voor jou het meest geschikt is? We helpen je graag op weg en zetten de belangrijkste overwegingen op een rij. Je kunt zelf kiezen of deze wel of niet van belang zijn voor jou ideale wokpan. Je wilt tenslotte een wokpan kopen waar je heel wat jaren lekkere gerechten mee kunt maken!
- Het materiaal van de wokpan: hoe duurzamer hoe beter. Hierbij zijn gietijzer, staal en RVS duurzamer dan aluminium.
- Wassen: Is de wokpan vaatwasserbestendig?
- Bakken: Heeft de wokpan een anti-aanbaklaag?
- Handvat: Beschikt de wokpan over koudgrepen?