Koken op inductie is de toekomst. En gelukkig voor veel mensen ook al de dagelijkse praktijk. Naast de gunstigere milieubelasting heeft koken op inductie meer voordelen: het is snel, hygiënisch, goed te beïnvloeden en je bent niet beperkt in de manieren van bereiden: grillen, koken, bakken, braden, alles is mogelijk. Maar welke pannen zijn geschikt voor inductie? En vooral: is gietijzer geschikt voor inductie?
We hebben op basis van specificaties, prijs en reviews een selectie gemaakt van de beste inductiepannen gemaakt van gietijzer. Er is rekening gehouden met de bouwkwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en de prijs. De duurste pannen zijn niet altijd beter, de prijs-kwaliteit verhouding is tenslotte doorslaggevend.
De Le Creuset Signature Ronde Braadpan 28 cm Kersenrood is een gietijzeren pan voor het bereiden van stoofgerechten. Deze pan is geschikt voor 6 personen. Het gietijzer zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling over de hele pan. De binnenkant is glad, waardoor ingrediënten niet vastkleven.
De pan heeft een duurzame constructie en gaat jarenlang mee bij goed onderhoud. De deksel sluit de pan volledig af, wat het kookvocht bewaart. Dankzij de grote handgrepen is de pan makkelijk te verplaatsen met ovenhandschoenen. Na gebruik moet je de pan met de hand afwassen.
Voordelen van deze pan zijn de levenslange garantie, de topklasse bouwkwaliteit en de goede warmtegeleiding. Een nadeel is dat de pan zwaarder is dan een aluminium pan. Le Creuset biedt met deze braadpan een hoogwaardig product dat zeer geschikt is voor het maken van stoofpotten.
De Le Creuset Signature Ronde Braadpan 24 cm Kersenrood is een gietijzeren pan voor ongeveer 4 personen. Deze pan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en de oven. De pan bouwt en verdeelt warmte gelijkmatig, wat hem ideaal maakt voor stoofgerechten zoals hachee of pastasaus.
Een belangrijk kenmerk van deze pan zijn de druipringen in de deksel. Deze verdelen het kookvocht gelijkmatig over het gerecht, waardoor het vlees mals blijft en gelijkmatig gaart. De pan is duurzaam en kan bij goed onderhoud jarenlang meegaan.
Le Creuset biedt levenslange garantie op deze pan, wat de topklasse bouwkwaliteit onderstreept. Een nadeel is dat de pan door het gietijzer redelijk zwaar is. Dit maakt hem minder makkelijk te verplaatsen dan een aluminium pan. Toch zorgt dit materiaal voor de uitstekende kookeigenschappen van deze braadpan.
De Le Creuset Signature Ronde Stoofpan 26 cm Mat Zwart is een gietijzeren pan geschikt voor ongeveer 5 personen. Deze pan is ideaal voor het bereiden van stoofgerechten dankzij de gelijkmatige warmteverdeling. Je kunt er hachee of pastasaus in maken. Het gietijzer zorgt voor duurzaamheid, waardoor de pan jarenlang meegaat als je hem goed onderhoudt.
De pan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en gebruik in de oven bij elke temperatuur. Een bijzonder kenmerk zijn de druipringen in de deksel, die het kookvocht gelijkmatig over het gerecht verdelen. Hierdoor blijft het vlees mals en gaart het gelijkmatig.
Deze Le Creuset pan heeft een topklasse bouwkwaliteit en is erg stevig. De fabrikant geeft levenslange garantie op de pan. Een nadeel is dat de pan door het gietijzer redelijk zwaar is, waardoor je hem minder makkelijk verplaatst dan een aluminium pan. Toch zorgen de stevigheid en de druipringen ervoor dat deze pan een waardevolle aanwinst is voor je keuken.
Om eten te bakken of koken op inductie moet een pan beschikken over een ferromagnetische bodem: het moet het magneetveld van de inductie kookplaat kunnen geleiden. Kan de pan dit niet, dan kan het magnetische veld niet omgezet worden in warmte, en zal er niks gebeuren met het eten. Een pan met een stalen/ijzeren bodem (of een bodem met deze elementen erin verwerkt) is geschikt.
De materialen die over het algemeen niet ferromagnetisch zijn, en waarbij je dus goed moet opletten of deze staal verwerkt hebben in de bodem, zijn: aluminium, Teflon, koper en RVS. De materialen die dus wel geschikt zijn: gietijzer, staal en plaatstaal. Echter kan een aluminium pan dus ook geschikt zijn, zo lang de bodem ook staal bevat.
Gietijzer is sterk en slijtvast, waardoor het een hele duurzame optie is. Dit komt onder andere omdat de pan uit één geheel bestaat. De handvaten zitten vast aan de pan zelf, en zullen niet snel afbreken. De pannen worden dan ook uit één element gemaakt. Daarnaast is het zwaar materiaal, het is dus niet vatbaar voor trillingen, en veel mensen vinden het ook prettig om met een zwaardere pan te koken.
Gietijzeren pannen zijn er in veel soorten en maten: braadpannen, snelkookpannen, koekenpannen, grillpannen, hapjespannen en zelfs een poffertjespan. Ook het assortiment met gietijzeren pannen voor inductie is erg uitgebreid. Je kunt kiezen uit allerlei soorten en maten, van verschillende kleuren tot wel of geen anti-aanbaklaag.
Gietijzer kan in principe in de vaatwasser. Wil je de pan mooi houden en de levensduur van de pan niet verkorten, dan is dit echter niet aan te raden. Door de vaatwasser zal de pan op den duur gaan roesten en worden de vetten uit de pan getrokken. Hierdoor droogt de pan uit, wat witte vlekken veroorzaakt. Is dit al gebeurd? Dan kun je de pan invetten met natuurlijke olie (olijfolie of zonnebloemolie) en dit laten intrekken. Al met al is het beter om de pan met de hand af te wassen met een pannenspons en deze goed te laten drogen.