Gietijzeren inductie pan

Een gietijzeren inductiepan is een inductiepan die gemaakt is van gietijzer. Gietijzer is een materiaal dat magnetisch is, wat betekent dat het gebruikt kan worden op een inductiekookplaat. Daarnaast is gietijzer ook een goede warmtegeleider, wat betekent dat het hitte goed kan opnemen en overbrengen. Opzoek naar een gietijzeren inductie pan? Bekijk hier de beste van 2025!

Beste Gietijzeren inductie pan van 2025

1

Staub Ronde Stoof-/Braadpan 24 cm Zwart

2

Staub Ronde Stoof-/Braadpan 28 cm Zwart

3

Staub Ronde Stoof-/Braadpan 28 cm Grafietgrijs

Laatste update 2 april 2025

Beste Gietijzeren inductie pan van 2025

1

Staub Ronde Stoof-/Braadpan 24 cm Zwart

2

Staub Ronde Stoof-/Braadpan 28 cm Zwart

3

Staub Ronde Stoof-/Braadpan 28 cm Grafietgrijs

Laatste update 2 april 2025

De beste gietijzeren inductiepannen van 2025

Koken op inductie is de toekomst. En gelukkig voor veel mensen ook al de dagelijkse praktijk. Naast de gunstigere milieubelasting heeft koken op inductie meer voordelen: het is snel, hygiënisch, goed te beïnvloeden en je bent niet beperkt in de manieren van bereiden: grillen, koken, bakken, braden, alles is mogelijk. Maar welke pannen zijn geschikt voor inductie? En vooral: is gietijzer geschikt voor inductie?

We hebben op basis van specificaties, prijs en reviews een selectie gemaakt van de beste inductiepannen gemaakt van gietijzer. Er is rekening gehouden met de bouwkwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en de prijs. De duurste pannen zijn niet altijd beter, de prijs-kwaliteit verhouding is tenslotte doorslaggevend.

1

Staub Ronde Stoof-/Braadpan 24 cm Zwart

+Topklasse bouwkwaliteit
+Slimme deksel voor mals eten
+Veelzijdig gebruik
-Gewicht
Bekijk review
2

Staub Ronde Stoof-/Braadpan 28 cm Zwart

+Topklasse bouwkwaliteit
+Gelijkmatige vochtverdeling
+Veelzijdig gebruik
-Gewicht
Bekijk review
3

Staub Ronde Stoof-/Braadpan 28 cm Grafietgrijs

+Topklasse bouwkwaliteit
+Slim dekselontwerp
+Veelzijdig gebruik
-Gewicht
Bekijk review

De Staub Ronde Stoof-/Braadpan 24 cm Zwart is een veelzijdige pan gemaakt van geëmailleerd gietijzer. Je kunt hem gebruiken voor aanbraden, bakken, stoven en karameliseren. Het gietijzer zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en houdt de warmte goed vast. Hierdoor kun je op een lager vuur koken en energie besparen.

De pan heeft een speciale deksel met nopjes aan de binnenkant. Dit zorgt ervoor dat het vocht in de pan blijft en je gerecht gelijkmatig gaar wordt. Je kunt het condensatieproces versnellen door ijsblokjes op de deksel te leggen. De braadpan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en de oven tot 240 graden Celsius.

Deze Staub pan heeft een hoge bouwkwaliteit en gaat lang mee. De bolletjes in de deksel houden je gerecht mals. Een nadeel is dat de pan vrij zwaar is door het gietijzer. Toch is dit een pronkstuk voor in de keuken dat je lang plezier van zult hebben bij het bereiden van heerlijke stoofgerechten en braadschotels.

Voordelen
+Topklasse bouwkwaliteit
+Slimme deksel voor mals eten
+Veelzijdig gebruik
Nadelen
-Gewicht

De Staub Ronde Stoof-/Braadpan 28 cm Zwart is een veelzijdige pan van geëmailleerd gietijzer. Je gebruikt hem voor aanbraden, bakken, stoven en karameliseren. Het gietijzer zorgt voor gelijkmatige warmteverdeling en -behoud. Na opwarmen kun je het vuur laag zetten, wat energie bespaart.

De pan heeft een platte, zware deksel met nopjes aan de binnenkant. Dit druppelsysteem zorgt samen met condensatie dat het gerecht continu besprenkeld wordt. Hierdoor suddert alles gelijkmatig gaar zonder veel vochtverlies. Je kunt ijsblokjes op de deksel leggen om dit proces te versnellen.

Deze pan heeft een topklasse bouwkwaliteit en gaat lang mee. Hij is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en oven tot 240°C. De bolletjes in de deksel houden je gerecht mals. Een nadeel is dat de pan zwaar is en minder makkelijk te verplaatsen dan een aluminium pan.

Voordelen
+Topklasse bouwkwaliteit
+Gelijkmatige vochtverdeling
+Veelzijdig gebruik
Nadelen
-Gewicht

De Staub Ronde Stoof-/Braadpan 28 cm Grafietgrijs is een topklasse braadpan van geëmailleerd gietijzer. Deze pan is geschikt voor aanbraden en stoven. Het gietijzer zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en houdt de warmte goed vast. De platte, zware deksel heeft nopjes aan de binnenkant die zorgen voor een druppelsysteem.

Dit druppelsysteem werkt samen met het condensatieproces om het gerecht gelijkmatig te besprenkelen. Hierdoor suddert het eten gelijkmatig gaar en ontsnapt er weinig vocht. Je kunt het condensatieproces versnellen door ijsblokjes op de deksel te leggen. Na gebruik maak je de pan schoon met een zachte spons en wat afwasmiddel.

De pan heeft een stevige bouwkwaliteit en gaat lang mee. Hij is geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie en de oven tot 240 graden Celsius. De bolletjes in de deksel houden je gerecht mals. Een nadeel is dat de pan zwaar is en minder makkelijk te verplaatsen dan een aluminium pan. Toch biedt deze Staub braadpan veel voordelen voor het bereiden van heerlijke stoofgerechten.

Voordelen
+Topklasse bouwkwaliteit
+Slim dekselontwerp
+Veelzijdig gebruik
Nadelen
-Gewicht

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale inductie kookplaat

Klik en start keuzehulp
1
2
3
4
Jouw inductie kookplaat

Inductie kookplaat keuzehulp

Terug
1
2
3
Terug

Wil je een inbouw of een vrijstaande kookplaat?

Inductie kookplaat keuzehulp

Terug
1
2
3
Terug

Hoeveel kookzones moet de inductie kookplaat hebben?

Inductie kookplaat keuzehulp

Terug
1
2
3
Terug

Welke stekker heeft (of krijgt) het stopcontact waarop je de inductie kookplaat aansluit?

Inductie kookplaat keuzehulp

Welke materialen zijn geschikt voor inductie?

Om eten te bakken of koken op inductie moet een pan beschikken over een ferromagnetische bodem: het moet het magneetveld van de inductie kookplaat kunnen geleiden. Kan de pan dit niet, dan kan het magnetische veld niet omgezet worden in warmte, en zal er niks gebeuren met het eten. Een pan met een stalen/ijzeren bodem (of een bodem met deze elementen erin verwerkt) is geschikt.

De materialen die over het algemeen niet ferromagnetisch zijn, en waarbij je dus goed moet opletten of deze staal verwerkt hebben in de bodem, zijn: aluminium, Teflon, koper en RVS. De materialen die dus wel geschikt zijn: gietijzer, staal en plaatstaal. Echter kan een aluminium pan dus ook geschikt zijn, zo lang de bodem ook staal bevat.

Waarom een gietijzeren pan op inductie?

Gietijzer is sterk en slijtvast, waardoor het een hele duurzame optie is. Dit komt onder andere omdat de pan uit één geheel bestaat. De handvaten zitten vast aan de pan zelf, en zullen niet snel afbreken. De pannen worden dan ook uit één element gemaakt. Daarnaast is het zwaar materiaal, het is dus niet vatbaar voor trillingen, en veel mensen vinden het ook prettig om met een zwaardere pan te koken.

Gietijzeren pannen zijn er in veel soorten en maten: braadpannen, snelkookpannen, koekenpannen, grillpannen, hapjespannen en zelfs een poffertjespan. Ook het assortiment met gietijzeren pannen voor inductie is erg uitgebreid. Je kunt kiezen uit allerlei soorten en maten, van verschillende kleuren tot wel of geen anti-aanbaklaag.

Inhoudsopgave

Beste Gietijzeren inductie pan van 2025

1

Staub Ronde Stoof-/Braadpan 24 cm Zwart

2

Staub Ronde Stoof-/Braadpan 28 cm Zwart

3

Staub Ronde Stoof-/Braadpan 28 cm Grafietgrijs

Laatste update 2 april 2025

Kan gietijzer in de vaatwasser?

Gietijzer kan in principe in de vaatwasser. Wil je de pan mooi houden en de levensduur van de pan niet verkorten, dan is dit echter niet aan te raden. Door de vaatwasser zal de pan op den duur gaan roesten en worden de vetten uit de pan getrokken. Hierdoor droogt de pan uit, wat witte vlekken veroorzaakt. Is dit al gebeurd? Dan kun je de pan invetten met natuurlijke olie (olijfolie of zonnebloemolie) en dit laten intrekken. Al met al is het beter om de pan met de hand af te wassen met een pannenspons en deze goed te laten drogen.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale inductie kookplaat

Klik en start keuzehulp
1
2
3
4
Jouw inductie kookplaat

Inductie kookplaat keuzehulp

Terug
1
2
3
Terug

Wil je een inbouw of een vrijstaande kookplaat?

Inductie kookplaat keuzehulp

Terug
1
2
3
Terug

Hoeveel kookzones moet de inductie kookplaat hebben?

Inductie kookplaat keuzehulp

Terug
1
2
3
Terug

Welke stekker heeft (of krijgt) het stopcontact waarop je de inductie kookplaat aansluit?

Inductie kookplaat keuzehulp

Wist je dat?
Gietijzeren inductiepannen: duurzaam, veelzijdig en perfect voor inductie. Een investering in kookplezier en kwaliteit voor jaren.