Hoe maak je een inductiekookplaat schoon?


De meeste mensen vinden het schoonmaken van kookplaten makkelijk in vergelijking met gasfornuizen. Het scheelt dat alleen het kookgerei wordt verwarmd, waardoor aankoeken van de gemorste vloeistoffen grotendeels wordt voorkomen. Inductiekookplaten hebben echter een oppervlak van glaskeramiek en er kunnen dus snel krassen veroorzaakt worden.

Het is belangrijk om de inductiekookplaat regelmatig schoon te maken voor efficiënte resultaten tijdens het koken, en natuurlijk ook om de kookplaat er mooi en nieuw uit te laten zien. Bij het schoonmaken en het onderhouden van een inductie kookplaat is het belangrijk om bepaalde schoonmaakmiddelen en materialen te vermijden en bepaalde schoonmaakmiddelen en materialen juist wel te gebruiken. Dit verschilt ook weer per oppervlak, en per schoonmaakdoel: wil je de kookplaat schoonmaken na het koken, of wil je hardnekkige resten verwijderen? We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet, om te zorgen dat je de kookplaat de verzorging geeft die het nodig heeft.

Inductiekookplaatreinigers die je beter kunt vermijden:

 1. Chloor bleekmiddelreinigers
 2. Reinigers met ammoniak
 3. Ontvlambare reinigingsmiddelen
 4. Aardolieproducten
 5. Bijtende reinigingsmiddelen
 6. Vaatwasmiddelen
 7. Harde borstels en schuursponsjes
 8. Poederachtige schoonmaakmiddelen

Tips voor regelmatig schoonmaken

 1. Laat de plaat afkoelen na het koken, de plaat wordt niet zo heet als bij een keramische kookplaat maar een inductie kookplaat kan wel warm worden direct onder pan.
 2. Gebruik een vochtige spons om gemorste gerechten af ​​te vegen.
 3. Giet een kleine hoeveelheid kookplaatreiniger over de kookplaat en wrijf de bovenkant met keukenpapier tot het oppervlak schoon is.
 4. Gebruik een droge doek om de reiniger van het oppervlak van het kookvlak af te vegen.

Tips voor zware reiniging

 1. Als de kookplaat schoon is, gebruikt je wat onverdund schoonmaak azijn en reinigt je harde waterplekken van de kookplaat. Breng tenslotte nog wat kookreinigingscrème aan om het geheel nog beter af te maken.
 2. Gebruik voor oppervlakken met geharde resten een keramische kookplaatreiniger en reinig deze met een kookveldreiniger. U kunt het proces herhalen voor fijne reinigingsresultaten.
 3. Gebruik plastic kookgerei om eventuele resten te verwijderen, maar vermijd overmatige druk om krassen te voorkomen. Gebruik zeker geen metalen kookgerei of bestek om hardnekkige plekken weg te schrapen. Zodra het residu is verwijderd, schraapt je dit van het oppervlak.
 4. Gebruik een keramische kookplaatreiniger met een papieren handdoek om het oppervlak te reinigen. Het is het beste om een droge doek te gebruiken om overtollig reinigingsmiddel van het oppervlak te verwijderen.

Verschillende onderdelen inductiekookplaat schoonmaken

Glaskeramiekoppervlak: Koop een zachte doek samen met keramische glaskookplaat voor het reinigen van het oppervlak. Gebruik een droge handdoek om de kookplaat schoon te maken nadat je een reinigingscrème over het oppervlak hebt gegoten. Bekijk gelijk onze installatie tips voor het aansluiten van een inductie kookplaat.

Roestvrijstalen onderdeel: gebruik voor het reinigen van onderdelen van roestvrij staal schoonmaakazijn, roestvrijstaal reiniger of zeepachtig water om het oppervlak af te vegen. Droog de roestvrijstalen rand altijd af en laat dit niet indrogen, dat zorgt ervoor dat strepen geen kans krijgen. Zorg ook dat je langs de nerf schoonmaakt om krassen te voorkomen.

De inductie kookplaat keuzehulp

Met de keuzehulp helpen we je op weg om in het grote aanbod te kijken welk type inductie kookplaat het beste bij je past. Dit doen we op basis van een aantal vragen waarop we een gerichte selectie maken. De vragen zijn zorgvuldig gekozen in samenwerking met experts op het gebied van keukens en inductie kookplaten. Vul de keuzehulp in om erachter te komen welke inductie kookplaat het beste bij jou past!

Wil je een inbouw of een vrijstaande kookplaat?
Welke stekker heeft (of krijgt) het stopcontact waarop je de inductie kookplaat aansluit?
Wil je een inductie kookplaat met 1 tot 4 pitten of meer dan 5 pitten?

Merken inductie kookplaten

Er zijn verscheidende merken inductie kookplaten. Elk melk heeft zijn eigen charmes, en vaak is het zo dat mensen vasthouden aan wat men gewend is. Toch is het niet verkeerd om, als je er echt in geïnteresseerd bent, eens op onderzoek uit te gaan bij de aanschaf van een nieuwe inductie kookplaat. De verschillende merken die wij aanraden zijn: Bosch, Siemens, AEG, Whirlpool, ETNA en Inventum.


Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 inductie kookplaten
Bekijk de top 10 inductiekookplaten
Bekijk top 10 inductiekookplaten