Inductie of keramisch koken


Een vraag die vaak op internet voorbij komt betreft de verschillen tussen keramische en inductiekookplaten, en of inductie een waardevolle extra kostenpost is. Daarom hebben we de twee technologieën vergeleken om het voor jou gemakkelijker te maken om te kiezen.

Een keramische kookplaat werkt door een stroom door opgerolde elementen onder het oppervlak van gehard glas te sturen – de bedieningsknoppen passen de hoeveelheid stroom aan die door de elementen wordt geleid, en op zijn beurt dus de gegenereerde warmte. De warmte wordt door het glasoppervlak naar de pan uitgestraald en zo wordt de pan verwarmd.  

Een inductiekookplaat maakt gebruik van krachtige elektromagneten onder het kookplaatoppervlak om de moleculen van de pan te verplaatsen, waardoor warmte wordt opgewekt die direct en gelijk uit de pan in het voedsel komt, een voordeel is dat het oppervlak van de kookplaat nooit echt heet wordt. De inductiezone kan alleen worden geactiveerd als er een pan op wordt geplaatst en wordt ook meteen weer uitgeschakeld wanneer de pan wordt verwijderd. 

Inductie kookplaat
Pannen met een ferro-metalen basis (gietijzer of staal)
Magnetisch veld verwarmt de pan direct
Kookoppervlak wordt niet heet
Automatische uitschakelfunctie
Geen warmte verloren aan omgeving
Warmte is goed controleerbaar
Hitte is gelijkmatig verdeeld over de pan
Sneller koken (helemaal met de boost-functie)
Makkelijker in onderhoud (plaat gloeit niet na)
Duurder in aanschaf
Goedkoper in gebruik

Keramische kookplaat
Elke pan is te gebruiken
Stroom verwarmd het kookoppervlak en zo indirect de pannen
Kookoppervlak wordt heet
Vaak geen automatische uitschakelfunctie
Wel warmte verloren aan omgeving
Warmte reageert minder snel
Hitte is minder gelijkmatig verdeeld over de pan
Warmte komt minder snel op gang
Wachten met schoonmaken tot plaat afgekoeld is
Goedkoper in aanschaf
Duurder in gebruik

Inductie of keramisch koken veiligheid

Door de methode die de inductiekookplaat gebruikt om voedsel te verwarmen en het ontbreken van restwarmte op het oppervlak van de kookplaat nadat de pan is verwijderd, is een inductiekookplaat veel veiliger dan keramische technologie. Een keramische kookplaat blijft nog een tijdje warm nadat de zone is uitgeschakeld. Bovendien bieden de meeste inductiekookplaten en keramische kookplaten een automatische uitschakelfunctie die de kookplaat in het geval van oververhitting zal uitschakelen en zelfs een kinderslot om activering door nieuwsgierige vingers te voorkomen.

Vergelijking van het gebruiksgemak

Een inductiekookplaat is beter controleerbaar en reageert sneller dan een keramische kookplaat, dankzij de manier waarop de technologie de pan verwarmt – een onmiddellijke vermindering van de stroom die door de magneet gaat, levert een onmiddellijke vermindering van de warmte op. De hitte is gelijkmatig verdeeld, wat heel handig is als je een delicate saus suddert. Keramiek heeft enige tijd nodig voordat het stralingselement afkoelt of opwarmt en het kan dus zijn dat een saus langer door suddert dan de bedoeling is, of de plaat doet er langer over om op hoge temperatuur te komen. Dit is dus een voordeel voor de snelle kok waarbij het eten zo min mogelijk moeite en tijd moet kosten, maar ook voor de uitgebreide kok waar verfijnd eten met zorg bereid moet worden.  

Inductie heeft ook de voorsprong op het gebied van snelheid. Het duurt minder dan de helft van de tijd om een ​​liter water te koken met behulp van een inductiekookplaat dan op het equivalente keramische model. Met de boost-functies kunt u de kracht maximaliseren om de warmte sneller op gang te krijgen wanneer dat nodig is. 

Qua schoonmaak is de inductiekookplaat ook veel makkelijk dan de keramische kookplaat. Niet alleen omdat deze snel afgekoeld is en dus meteen schoongemaakt kan worden, in tegenstelling tot een keramische kookplaat die lang blijft doorgloeien, maar ook omdat het eten bij overstromen/spetteren op een lauwwarme of koude plaat terecht komt en niet op een hete plaat. Hierdoor zal het eten niet direct aankoeken, wat het schoonmaken makkelijker maakt en minder snel schade aan de plaat toebrengt.

Samenvatting keramisch of inductie

Een inductie kookplaat heeft de voorsprong op keramische kookplaat in termen van veiligheid, snelheid en reactievermogen. Het is ook aanzienlijk efficiënter. Een inductie kookplaat kosten in het algemeen meer dan hun elektrische equivalent, maar de energiebesparingen zouden het inductiekooktoestel in het algemeen in korte tijd zichzelf terugbetalen. Een inductie kookplaat vereist ook een iets grotere elektrische voeding dan een keramische kookplaat, dus dat is ook de moeite waard om in gedachten te houden – het kan zijn dat je keuken mogelijk niet de vereiste elektrische voeding bevat, dus dit is zeker iets om rekening mee te houden.  

Een algemene misvatting over inductie is de noodzaak van gespecialiseerde pannen – dit is niet noodzakelijk. De enige vereiste is dat de pannen een ferro-metalen basis hebben – massief gietijzer of stalen inzetstuk – om de magnetische stroom over te dragen. Deze zijn beschikbaar voor alle prijsniveaus en dit hoeft dus zeker geen dure investering te zijn. 

Als je houdt van het gemak van een keramische kookplaat, maar op zoek bent naar meer kracht en controle (en veiligheid bij jonge kinderen), dan is het zeker de moeite waard om een inductie kookplaat aan te schaffen.  

De inductie kookplaat keuzehulp

Met de keuzehulp helpen we je op weg om in het grote aanbod te kijken welk type inductie kookplaat het beste bij je past. Dit doen we op basis van een aantal vragen waarop we een gerichte selectie maken. De vragen zijn zorgvuldig gekozen in samenwerking met experts op het gebied van keukens en inductie kookplaten. Vul de keuzehulp in om erachter te komen welke inductie kookplaat het beste bij jou past!

Wil je een inbouw of een vrijstaande kookplaat?
Welke stekker heeft (of krijgt) het stopcontact waarop je de inductie kookplaat aansluit?
Wil je een inductie kookplaat met 1 tot 4 pitten of meer dan 5 pitten?

Merken inductie kookplaten

Er zijn verscheidende merken inductie kookplaten. Elk melk heeft zijn eigen charmes, en vaak is het zo dat mensen vasthouden aan wat men gewend is. Toch is het niet verkeerd om, als je er echt in geïnteresseerd bent, eens op onderzoek uit te gaan bij de aanschaf van een nieuwe inductie kookplaat. De verschillende merken die wij aanraden zijn: Bosch, Siemens, AEG, Whirlpool, ETNA en Inventum.


Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 inductie kookplaten
Bekijk de top 10 inductiekookplaten
Bekijk top 10 inductiekookplaten