Beste inductie kookpan

Een kookpan is onmisbaar in iedere keuken. Een kookpan is veelzijdiger dan je in eerste instantie denkt: zo kun je niet alleen koken maar ook stomen met een kookpan. Ze komen in vele soorten, maten en materialen. De inhoud varieert van 1 tot 12 liter, geschikt voor het koken van een eitje tot een grote hoeveelheid soep. De afmeting van een pan kan zowel in liters als in diameters aangegeven worden. Naast de verschillende afmetingen zijn er ook verschillende materialen: RVS, gietijzer, edelstaal en koper. Ook heeft een inductie kookpan verschillende opties zoals koudgrepen en een afgietsysteem. Het is goed om te weten waar je naar op zoek bent zodat je de juiste inductie kookpan kunt kiezen. Je wilt er tenslotte enkele jaren gebruik van maken.

De beste inductie kookpan van 2023

We kiezen de beste inductie kookpan op basis van de beste prijs-kwaliteit verhouding. Een duurdere pan is vaak duurzamer en heeft enkele voordelen zoals vaatwasserbestendigheid, koudpregen en een afgietsysteem. Toch is een duurdere pan niet altijd beter. Daarom hebben we de kwaliteit afgezet tegen de prijs en daar komt de beste inductie kookpan uit.

Waarom een inductie kookpan?

Het is wel belangrijk dat de kookpan geschikt is voor inductie. Een inductie kookpan moet een magnetische bodem hebben. Heb je net een inductie kookplaat aangeschaft en ben je nu op zoek naar een inductie kookpan, maar heb je ook nog oude pannen thuis liggen? Kijk dan of de pan een magnetische bodem hebben. Zijn de pannen gebruikt op gas? Dan is er een grote kans op de pannen aan de onderkant vervormt zijn en het koken op inductie inefficiënt en ongelijkmatig zal zijn. Het is dan verstandig een inductie kookpan of inductie pannenset te kopen.

Welke inductie kookpan is geschikt?

Om de geschikte inductie kookpan of pannenset te vinden zijn er een paar dingen waar je op kunt letten om er zeker van te zijn dat je duurzame en goede pannen koopt. Wij zetten ze voor je op een rij.

Dan is er nog een praktische kant van het kiezen van een pan: het formaat. Ga je voor een pannenset, dan kies je automatisch voor meerdere formaten. Zo is er voor iedere gelegenheid een geschikte pan. Kies je liever één pan uit, dan is het handig om de juiste maat te kiezen. Over het algemeen geldt de regel: voor 1 tot 2 personen kom je uit met een kookpan van 2 of 3 liter. Voor drie personen of meer is het handiger om een grotere kookpan te kopen.

Materiaal

Het materiaal: gietijzer, RVS en edelstaal zijn duurzamer dan aluminium

Deksel

Wat voor deksel heeft de kookpan? Een glazen deksel maakt het mogelijk het eten te zien, een zware deksel voorkomt dat de deksel loslaat van de pan door stoom en een deksel verzonken in de pan voorkomt het overkoken van de pan. 

Wassen

Kan de pan in de vaatwasser?

Afgieten

Heeft de pan een afgietsysteem? Niet noodzakelijk, wel erg handig!

Handvat

Heeft de pan koudgrepen op de pan zelf en op de deksel?

Verschillende soorten inductie pannen

Elke pan die je je kunt bedenken is ook beschikbaar en geschikt voor inductie, denk aan een kookpan, grote soeppan, steelpan, koekenpan, wokpan, hapjespan, grillpan, pannenkoekenpan en zelfs een speciale poffertjespan. Daarbij kun je ook een stoominzet kopen zodat je de kookpan naast koken ook kunt gebruiken om te stomen. Let bij aanschaf van de pan wel op dat deze ook echt geschikt is voor inductie! Een pan die geschikt is voor inductie is ook voor iedere andere manier van koken geschikt (zoals gas en keramisch). Inductiepannen zijn los en in een pannenset verkrijgbaar. Een pannenset kan voordeliger zijn dan de losse aanschaf van pannen.

Daarbij kun je door het gebruik van verschillende accessoires meer met de inductiekookplaat dan je zou denken. Zo tover je de kookplaat in een handomdraai om tot een alleskunner, geschikt voor vrijwel elke keuken. Denk bijvoorbeeld aan een grillplaat, een teppanyaki-plaat, een braadslede. Deze losse onderdelen worden dan op een flexibele kookzone geplaatst. Deze flexibele zone past zich aan aan de grootte van de accessoire. Hierdoor weet je zeker dat de gehele plaat of braadslede gelijkmatig verwarmt wordt. Je haalt de accessoires er gemakkelijk weer af kunnen, waardoor je de plaat en accessoires gemakkelijk kunt schoonmaken en de plaat weer kunt gebruiken voor het verwarmen van pannen.

Pannenset inductie

Pannenset inductie

Koekenpan inductie

Koekenpan inductie

Wokpan inductie

Wokpan inductie

Gietijzeren pan inductie

Gietijzeren pan inductie

Hapjespan inductie

Hapjespan inductie

Braadpan inductie

Braadpan inductie

Kookpan inductie

Kookpan inductie

Grillpan inductie

Grillpan inductie

Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 inductie kookplaten
Bekijk de top 10 inductiekookplaten
Bekijk top 10 inductiekookplaten